Toetsenbord-app Ai.type lekt gegevens van 31 miljoen gebruikers

Toetsenbord-apps zijn er in overvloed. Denk aan Gboard, SwiftKey en tal van andere applicaties. Ook Ai.type is een bekende toetsenbord-app. Deze is nu in opspraak geraakt omdat het gegevens van 31 miljoen gebruikers heeft gelekt.

Datalek bij Ai.type

Ai.type is een toetsenbord-app vol mogelijkheden. De applicatie zit vol slimme functies, zo kan het het handschrift van de gebruiker detecteren en herkennen. De app laat je hierdoor sneller en beter typen en je schrijfstijl herkennen. Er zijn tal van thema’s en slimme functies. Echter is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Van 31 miljoen gebruikers zijn nu persoonlijke gegevens gelekt. De ontwikkelaar van Ai.type zou de database van de app niet voldoende beveiligd hebben. Volgens een onderzoeker van ZDNet kan de databaseserver bereikt worden zonder wachtwoord en had iedereen toegang tot de enorme database die circa 577GB groot zou zijn. Gegevens die gelekt zijn, zijn bijvoorbeeld namen, e-mailadressen, IMEI-nummers, apparaatgegevens en dergelijke. Tevens kan de locatie, het telefoonnummer en IP-adres achterhaald worden. Het aantal telefoonnummers zou staan op 374,6 miljoen, het aantal e-mailadressen op 10,7 miljoen.

ai.type

Volgens de ontdekker heeft de ontwikkelaar pas enkele dagen na bekendmaking van het lek een wachtwoord toegevoegd aan de database. Dit zou opvallend zijn, omdat er op eenvoudige wijze een wachtwoord toegevoegd kan worden aan een dergelijk platform waarop de server draait. Het lek zou voornamelijk Android-gebruikers treffen, de Apple iOS gebruikers zouden ongeschonden zijn.

ai.type keyboard FREE + Emoji
ai.type keyboard FREE + Emoji
Ontwikkelaar: ai.type
Prijs: Gratis+
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel