Wiko smartphones sturen gebruikersdata door zonder toestemming

Smartphones van Wiko zijn niet zo onschuldig als ze eruit zien. Uit informatie blijkt dat de Wiko-smartphones ongevraagd gebruikersgegevens doorsturen naar de servers van een Chinees bedrijf. Opvallend is dat de Franse fabrikant bekend dat het gebruikersdata doorstuurt.

Wiko deelt gegevens met Chinese server

De Franse fabrikant Wiko is in opspraak geraakt omdat het gegevens van haar gebruikers ongemerkt zou doorsturen naar servers in China. De gegevens zouden verzameld worden op een Chinese server van het bedrijf Tinno Mobile Technology, het moederbedrijf van Wiko. Tinno Mobile Technology is echter van nog meer dochtermerken eigenaar.

Wiko Wim internet

De informatie wordt doorgesluisd via een applicatie die standaard op de Wiko smartphones is te vinden. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld het IMEI-nummer, het serienummer, de versie van het Android besturingssysteem en de modelnaam van de telefoon. Ook zou de locatie van zendmasten die binnen het bereik staan doorgestuurd worden.

De ontdekker meldt dat wanneer er geen internetverbinding is de informatie via een zogenoemde stille sms naar de server in China verzonden wordt. Hiervan merkt de gebruiker niks. Als je telefoon een sms stuurt naar China, moet dit te herleiden zijn op de factuur. Of dit in de praktijk ook gebeurd is, is niet bekend omdat er (nog) geen gevallen bekend zijn van die sms.

De reactie van Wiko

De Franse fabrikant Wiko geeft de bevestiging dat gegevens gedeeld worden met Chinese servers. De gegevens zouden gedeeld worden voor het verzamelen van statistieken over de verkoop en welke toestellen gebruikt worden.

Volgens het bedrijf zullen de desbetreffende applicaties zeer binnenkort vervangen worden door andere apps en zal de data binnen Europa opgeslagen worden. Echter is het nog maar de vraag of de update ook oudere toestellen van Wiko zal bereiken.

Goed om te weten is dat Wiko lang niet de enige is die de data verzameld. In ieder geval OnePlus kwam bijvoorbeeld ook al in het nieuws vanwege het ongevraagd verzamelen van gegevens. De ontdekker zal in de toekomst ook andere fabrikanten onder de loep nemen, waarbij het vooral Lenovo, Huawei en Samsung noemt.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel