8 handige apps voor je stedentrip naar Praag

Praag is een schitterende stad, welke ook wel omschreven wordt als de stad met de 100 torens. Heb je een citytrip gepland staan naar de hoofdstad in Tsjechië, dan kunnen een aantal apps echt niet ontbreken op je smartphone. Welke dat zijn, zetten we voor je op een rij in de beste apps voor Praag.

Beste apps voor Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag is een grote, mooie stad waar veel te zien is. Denk aan de beroemde Karelsbrug met de vele beelden, de vele kerken, de Joodse wijk, een schitterende dierentuin en natuurlijk het astronomisch uurwerk. ‘De Gouden stad’ heeft echter veel meer te bieden. Na mijn bezoek aan Praag waren een aantal apps absoluut onmisbaar. De beste Praag apps zetten we voor je op een rij in dit artikel.

Google Translate

Google Translate

De Google Translate app is eigenlijk onmisbaar in dit rijtje. De Tsjechische taal zullen maar weinigen spreken en het valt op dat het grootste deel van de bevolking geen Engels spreekt. Google Translate kan je hierbij helpen, niet alleen bij verkeersborden, ook in de supermarkt komt de applicatie uitstekend van pas. Zoek maar eens naar een pak halfvolle melk. Een handige functie in de Translate app is dat je een foto kunt maken, bijvoorbeeld van een tekst onder een verkeersbord of een tekst op een verpakking, en deze direct kunt vertalen. Ook kun je een conversatie vertalen met de gratis app. Tip: download vast de Tsjechische taal offline, zodat je de app bijvoorbeeld ook zonder problemen in de metro kunt gebruiken.

Google Translate
Google Translate
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

openbaar vervoer praag app

IDOS

IDOS is een must-have app voor degenen die de stad willen verkennen per openbaar vervoer. En dat is absoluut geen gek idee, want het OV is in Praag prima geregeld en zeer betaalbaar. De app Jízdní řády IDOS, die we maar even afkorten tot IDOS, helpt je met alles voor je reis met het openbaar vervoer. Je kunt je reis van A-naar-B ermee plannen en zien welke trams, metro’s en bussen vanaf de halte in de buurt vertrekken. De app geeft je verschillende reissuggesties, is grotendeels Engels beschikbaar en is duidelijk van opzet. Je kunt bepaalde informatie ook offline opslaan; handig, want bijvoorbeeld in de metro van Praag heb je vrijwel nooit dekking. Ook tickets zijn beschikbaar in de IDOS app, direct aan te schaffen met een sms’je vanuit de applicatie.

Jízdní řády IDOS
Jízdní řády IDOS
Ontwikkelaar: MAFRA, a.s.
Prijs: Gratis

xCurrency app

xCurrency

Hoewel je op sommige toeristische plaatsen met de Euro kunt betalen, is de Tsjechische Kroon de valuta in Praag. Overigens, als je met de euro wilt betalen, betaal je omgerekend vaak vele malen meer dan wanneer je even wat kronen uit het geldautomaat haalt. Het omrekenen van euro’s naar kronen en andersom kun je het beste overlaten aan de handige app xCurrency. Deze applicatie geeft je de realtime koersen en laat zich erg snel bedienen. Tevens kun je ook andere valuta in de app toevoegen; handig als je bijvoorbeeld verder reist naar andere landen zoals Hongarije, waar ze met de HUF (forint) betalen.

xCurrency - convert & transfer
xCurrency - convert & transfer
Ontwikkelaar: Travel Tao, Ltd.
Prijs: Gratis

Google Maps Praag

Google Maps

Google Maps is eigenlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook in Praag is deze app erg handig gebleken. Je kunt hem eventueel gebruiken voor het uitstippelen van een route met het OV, al vond ik IDOS daar handiger voor. Handiger is om te kijken of je wel goed loopt naar de bezienswaardigheden, welke dingen er nog in de buurt zijn en welke restaurants je niet mag overslaan. Natuurlijk kun je ook direct de reviews checken van anderen. Thuis kun je wellicht de kaart van Praag alvast downloaden, zodat er op je vakantieadres minder data verbruikt wordt.

Google Maps: Navigatie en OV
Google Maps: Navigatie en OV
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

AAA Taxi app

Taxi app

Wil je snel van A naar B zonder dat je je route met het openbaar vervoer hoeft uit te zoeken, dan kan een taxi-app voor Praag van pas komen. AAA Taxi is een bekend taxibedrijf in de Tsjechische stad, en daar is ook een AAA Taxi app voor beschikbaar. Via de applicatie kun je direct met één druk op de knop je taxi bestellen en ook vooraf bekijken wat de rit zal gaan kosten. Qua uitstraling is de app niet meer de mooiste, maar het werkt, en dat is prima.

AAA TAXI - order taxi
AAA TAXI - order taxi
Ontwikkelaar: A A A radiotaxi s.r.o.
Prijs: Gratis

Taxify app

Taxify

Taxify is een taxidienst die je regelmatig tegenkomt in Praag. De dienst is vergelijkbaar met Uber, al werkt Taxify samen met taxibedrijven. Je kunt als gebruiker zelf een taxi kiezen en voorkeuren aangeven voordat je hem boekt. Hierbij kun je denken aan het type auto, beoordelingen en natuurlijk de prijs.

Bolt: Betaalbare ritten
Bolt: Betaalbare ritten
Ontwikkelaar: Bolt Technology
Prijs: Gratis

Mapy.cz app

Mapy.cz

Een app van Tsjechische makelij is Mapy.cz. Deze applicatie kan een beetje vergeleken worden met Google Maps, maar heeft een aantal extra’s. Je kunt kaarten downloaden voor offline gebruik, en zoeken naar coördinaten, locaties en categorieën door heel de stad. Met Mapy.cz kun je ook je routes plannen en met de Route Tracker je gewandelde routes bijhouden met bijvoorbeeld statistieken. Hoewel de focus ligt op lopen en fietsen, werkt de app ook met de auto. Tevens vind je actuele vertrektijden van het openbaar vervoer terug in de gratis app.

Mapy.cz navigation & off maps
Mapy.cz navigation & off maps
Ontwikkelaar: Seznam.cz, a.s.
Prijs: Gratis

Tripadvisor app

TripAdvisor

Hoewel je met Google Maps een eind kunt komen met bezienswaardigheden, hotels en restaurants, is er een applicatie die je nog verder kan helpen; TripAdvisor. De applicatie is een reisgids, maar dan op je smartphone. Je vindt een uitgebreid aanbod aan bezienswaardigheden en restaurants, samen met foto’s en reviews. Houd er rekening mee dat de trips en tours die je via de app kunt aanschaffen vaak duurder zijn dan wanneer je deze zelf regelt. Voor alle bezienswaardigheden kies je in de app voor ‘activiteiten’ en scrol je helemaal naar beneden.

Tripadvisor: boek reizen
Tripadvisor: boek reizen
Ontwikkelaar: Tripadvisor
Prijs: Gratis

Heb jij nog een must-have app voor een bezoek aan Praag, die niet op je smartphone mag ontbreken? We horen het graag, laat een reactie achter onder dit bericht!

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel