De vergeten smartphone: HTC ChaCha

In 2011 bracht HTC twee zogenoemde “Facebook smartphones” uit, de HTC ChaCha en de HTC Salsa. Deze twee smartphones wisten zich te onderscheiden doordat deze waren uitgerust met een speciale Facebook knop onder op de telefoon. We bespreken de HTC ChaCha in een nieuwe editie van onze rubriek ‘De vergeten smartphone’.

HTC ChaCha

Voorzien van een Facebook-toets kwam de Taiwanese fabrikant HTC in 2011 met de HTC ChaCha. Het viel op door de Facebook-toets en had het toestel een fysiek toetsenbord, iets wat we tegenwoordig nog maar zelden zien op een smartphone. De smartphone werd dan ook in de markt gezet als concurrent van de BlackBerry Curve 3G. Hoewel het marktaandeel van BlackBerry aan het dalen was, waren de smartphones van RIM in 2011 nog erg populair.

HTC ChaCha

Facebook-toets

Met de aparte Facebook knop onder het toetsenbord kon je snel iets posten op Facebook en, door de toets lang ingedrukt te houden, snel inchecken. Boven het toetsenbord zaten nog twee fysieke knoppen. Met deze twee knoppen kon je een telefoongesprek aannemen en een telefoongesprek beëindigen. Daar weer boven zat het 2,6 inch touchscreen met een resolutie van 480 bij 320 pixels.

De HTC ChaCha werd aangedreven door een 800MHz processor en 512MB RAM. Hetzelfde aantal MB’s was er beschikbaar aan opslagruimte, dat kon worden uitgebreid door een SD-kaart van maximaal 32GB. Achterop het toestel zat een 5MP camera voorzien van LED flits en voorop was een VGA camera geplaatst.

HTC ChaCha

Android 2.3 en HTC Sense 2.1

De HTC ChaCha werd geleverd met Android 2.3 Gingerbread. Hierover heen zat de eigen skin HTC Sense. HTC Sense was (en is nog steeds) een erg mooie toevoeging op Android. Denk hierbij vooral aan de weer-widget van HTC. Deze was erg mooi en populair door de toffe animaties.

HTC ChaCha

Bovendien had het extra toevoegingen op de standaard versie van Android en diepe integratie van Facebook en Twitter, waardoor het gebruik van je smartphone destijds net wat prettiger zou moeten zijn. In theorie was dit ook het geval, maar het nadeel van deze skin was dat het erg veel vroeg van de hardware. Hierdoor kon het gebeuren dat de gebruiker wat last had van bijvoorbeeld wat vertraging bij het openen van een app of een widget. Helaas werd de HTC ChaCha niet geüpdatet naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

De telefoon kwam in juni 2011 op de markt met een prijs van rond de 299 euro.

HTC ChaCha samengevat in vijf punten

  • Speciale Facebook knop
  • Android 2.3 met HTC Sense 2.1
  • Fysiek toetsenbord
  • 2,6 inch touchscreen
  • Sinds release geen update naar recentere Android-versie
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel