De vergeten smartphone: HTC Desire Z

Elke week bekijken we een smartphone uit het verleden, een telefoon die je misschien al bent vergeten. Dit keer de robuuste HTC Desire Z uit 2010 die veel indruk wist te maken met zijn specificaties en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het uitschuifbare, volledige toetsenbord.

HTC Desire Z

HTC introduceerde in 2010 niet alleen de HTC Desire maar ook de HTC Desire Z. In 2010 stond Android nog een beetje in de kinderschoenen, van een crash of vastloper hier en daar werd niet gauw opgekeken. Toch beschikte de HTC Desire Z voor die tijd flinke specificaties en heel handig, een volledig QWERTY-toetsenbord.

HTC Desire Z

In tegenstelling tot de HTC Desire beschikt de Desire Z niet over een AMOLED scherm maar een 3,7 inch S-LCD scherm. Hierdoor zijn de kleuren en het contrast niet zo goed als bij de Desire. Wel vinden we in de Desire Z een 800 MHz processor met 512 MB werkgeheugen. In totaal heeft de Desire Z slechts 1,5GB opslagruimte, maar dit kan worden uitgebreid met een MicroSD-kaart. Het toestel kon ook razendsnel opstarten dankzij HTC’s fast boot.

HTC Desire Z Friendstream

De camera aan de achterzijde van het toestel telt 5 megapixels en kon op 720p resolutie video’s opnemen. Verder is de batterij verwijderbaar en telt de accucapaciteit 1300 mAh. Natuurlijk vinden we op het HTC toestel met metalen finish ook de HTC Sense schil die maar weinig verschil toont met bijvoorbeeld de HTC Desire. De telefoon kwam in oktober 2010 op de markt voor ongeveer 500 euro. De Desire Z verscheen met Android 2.2 Froyo op de markt.

HTC Desire Z

Typen op volwaardig toetsenbord

Wat de HTC Desire Z uniek maakt is het uitschuifbare toetsenbord, door het onderste gedeelte van de telefoon uit te schuiven komt een QWERTY-toetsenbord tevoorschijn. Dit toetsenbord is vooral handig als je langere berichten moet typen. HTC heeft met het toestel ook laten zien dat het mogelijk is om meerdere e-mail accounts tegelijk te beheren. Duidelijk is dat HTC met de HTC Desire Z in heeft willen spelen op de zakelijke markt.

HTC Desire Z Locations

HTC Locations

Opvallend aan de Desire Z, die samen met de HTC Desire HD werd uitgebracht, was de app HTC Locations. Deze applicatie bood HTC aan als alternatief voor Google Maps. De dienst maakte het mogelijk om offline kaarten op te slaan op de telefoon en te navigeren. Hiervoor sloot HTC een samenwerking met TomTom. Vooral het offline gebruik was uniek voor die tijd.

HTC Desire Z samengevat in vijf punten:

  • Volledig QWERTY-toetsenbord
  • Offline navigatie dankzij HTC Locations
  • Robuust uiterlijk
  • 720p video’s opnemen
  • Razendsnel opgestart
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel