De vergeten smartphone: Nokia N8

De Nokia N8 is alweer zo’n 8 jaar oud maar was in 2010 een erg interessant toestel. De op Symbian draaiende smartphone was uitgebreid uitgerust en alles draaide om het maken van mooie foto’s. Hiervoor had Nokia het toestel uitgerust met vele kwaliteiten. We bespreken de Nokia N8-00 in deze editie van ‘De vergeten smartphone’.

Nokia N8

De Nokia N8 werd ook wel Nokia N8-00 genoemd en maakte dus deel uit van de N-serie, waarbij het ook direct een opvolger was voor de Nokia N86 8MP. Het toestel verscheen in 2010 op de markt en was tevens het eerste toestel dat draaide op Symbian^3, het voor die tijd uitgebreide platform voor ‘smartphones’. Het was tevens de tweede telefoon van Nokia met een capacitief touchscreen. Deze reageert op de warmte van vingers en hoeft dus niet precies aangetikt te worden met een stylus.

Nokia N8 kleuren

Ik heb het toestel mogen testen voor GSM Helpdesk. Het was een vrij zwaar toestel, wat te danken was aan de metalen behuizing. Aan de voorkant was de Nokia N8 voorzien van een 3,5 inch AMOLED-beeldscherm met een resolutie van 640 x 360 pixels. Er was een 680 MHz processor, 256MB RAM-geheugen en 16GB opslagruimte dat uit te breiden was met een geheugenkaart van maximaal 32GB. De accu had een capaciteit van 1200 mAh en er was zelfs een HDMI-aansluiting. Een van de bijzondere key-features was USB-OTG, ofwel USB On The Go. Je kon zo een USB-stick aansluiten op je Nokia N8 om bestanden uit te wisselen.

Andere dingen die opvielen aan het toestel waren enkele knoppen. Zo had de Nokia N8 aan de zijkant een schuifje om het toestel te vergrendelen of juist te ontgrendelen. Onder het scherm zat een knop waarmee je direct terug kon gaan naar het startscherm of kon je door deze lang in te drukken het overzicht met actieve apps (taakbeheer) openen.

Nokia N8

ZEISS Camera

De échte key-feature van de Nokia N8 was de 12 megapixel camera aan de achterzijde van de telefoon. Deze was in samenwerking met Carl Zeiss ontwikkeld, een merk dat garant staat voor een goede beeldkwaliteit. Overigens werkt HMD Global, de eigenaar van Nokia, met de toestellen van nu (zoals de Nokia 6 (2018), Nokia 7+ en Nokia 8) ook weer samen met Zeiss.

De fotokwaliteit werd als erg goed bestempeld en er was een Xenon-flitser en ook autofocus was aanwezig. De camera viel op door de uitstekende module aan de achterzijde van de behuizing. Aan de voorzijde was een 0.3 megapixel VGA camera geplaatst. Zelfs geotagging voor het opslaan van je locatie was aanwezig in de camera-toepassing en ook kon gefilmd worden in 720p HD met 30 frames per seconde.

Nokia N8 Symbian

Van Nokia’s kennen we bijvoorbeeld ook nog OVI Maps, een gratis kaartendienst die veel gebruikt werd vroeger. Je kon vrijwel overal wereldwijd gratis gebruik maken van navigatie en kaarten werden offline op het toestel opgeslagen. De Nokia N8 gaf je toegang tot het 2G en 3G-netwerk en had GPS, WiFi en Bluetooth aan boord. Het toestel koste in Nederland zo’n 450 euro bij release. Mocht je benieuwd zijn naar de door mij toentertijd geschreven review van de Nokia N8, dan kun je die hier vinden.

Nokia N8 samengevat in 5 punten:

  • 3,5 inch AMOLED-scherm
  • 12 megapixel ZEISS camera
  • USB On-The-Go
  • HDMI-aansluiting
  • Symbian^3
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel