De vergeten smartphone: Nokia N97

Die goede oude tijd… we gaan in deze editie van ‘De vergeten smartphone’ terug naar het jaar 2008 waarin de Nokia N97 werd aangekondigd. Want stiekem was de N97 gewoon al een smartphone; met een uitklapbaar toetsenbord. Het toestel was een regelrecht succes, ondanks de komst van de iPhone 3G/3GS die ook toen werd uitgebracht.

Nokia N97

De Nokia N97 is in de tijd dat het verkrijgbaar was miljoenen keren verkocht. Het toestel viel op doordat het echt een soort van smartphone was; voorzien van Symbian S60. Opvallend was verder het volwaardige toetsenbord onder het toestel, dat uitgeklapt kon worden. Daarbij klapte het scherm omhoog en verscheen het toetsenbord; waardoor er een soort van laptop-houding ontstond. Op de foto’s zie je ook het officiële hoesje van de Nokia N97. We willen Jadwiga bedanken voor de foto’s van de N97!

Nokia N97

Toetsenbord

Aan de voorkant was het 3,5 inch display te vinden met een resolutie van 640 x 360 pixels. Onder het scherm zat een menu-toets in de hoek en verder was er een rode- en groene-hoorn als touch-sensitive knop te vinden. Doordat het toestel vrij dik was (16-18 millimeter) was het volledige QWERTY-toetsenbord goed te bedienen.

Nokia N97 open

Daarbij was ook een navigatie-pad voor de bediening te vinden. De Nokia N97 was er vooral op gericht om horizontaal te gebruiken; zo blijkt ook uit het beeldmerk van Nokia en de modelnaam N97 aan de voorkant. Overigens viel de aparte plaatsing van de spatiebalk op, niet in het midden zoals bij een toetsenbord; maar meer naar rechts geplaatst.

Nokia N97

Resistief touchscreen

Met de N97 was het één van de eerste toestellen van de fabrikant met een touchscreen. Omdat het een resistief touchscreen was werkte het beter met een stylus dan met de vingers zoals we die nu kennen. Het pennetje kon los aan de telefoon gehangen worden. Verder was het toestel voorzien van een 5 megapixel camera, met afdekschuifje. Ook was er een dubbele LED-flitser aanwezig en een fysieke sluitertoets voor het maken van foto’s.

Nokia N97

Opvallend was verder de Micro-USB aansluiting; de eerdere Nokia toestellen werden veelal voorzien van de herkenbare Nokia aansluiting. Er was een accu aanwezig met een capaciteit van 1500 mAh, wat voor die tijd voor een smartphone absoluut niet slecht was. Met de Nokia N97 kon je gebruik maken van het UMTS of HSDPA netwerk; 4G was nog toekomstmuziek.

Nokia N97 zijkant

Navigatie

Nokia’s stonden altijd 1-0 voor met hun gratis, offline navigatie-app; Nokia Maps. Deze applicatie was eerder ook wel bekend als Ovi Maps en heet nu Here WeGo en was standaard te vinden op de Nokia N97. Zowel met de auto als te voet kon de toepassing gratis gebruikt worden en konden ook kaarten gedownload worden voor bijvoorbeeld het buitenland. Sommige functies waren wel tegen betaling beschikbaar.

OVI Store

Dan was er nog de OVI Store, waaruit je verschillende applicaties kon downloaden. Deze applicatiewinkel is echter niet te vergelijken met de Play Store, want er was veel minder aanbod van apps. Het aantal toepassingen stond toen rond de 10.000. Bekende en geliefde applicaties die je daar kon vinden waren bijvoorbeeld AccuWeather, Ebuddy en World Traveler.

Nokia N97 OVI Store

De Nokia N97 had een sociale insteek; opvallend in de Symbian S60 V5 interface waren de widgets. Zo kon je widgets gebruiken met snelle toegang tot je tijdlijn van social media, contacten en kon je ook dingen personaliseren zoals icoontjes, thema’s en meer. De widgets gaven ook een voorvertoning van nieuwe mailtjes en snelkoppelingen naar bepaalde toepassingen.

Nokia N97

Het toestel werd begin december 2008 aangekondigd, maar kwam pas rond de zomer van 2009 in Nederland. De prijs van de smartphone lag op 550 euro, wat vrij fors was. Later volgde er een kleiner model; de Nokia N97 Mini. De Nokia N97 was een erg populair toestel.

Nokia N97 samengevat in 5 punten:

  • Opklapbaar toetsenbord
  • Aparte stylus
  • Menu-knop onder een hoek van 45 graden
  • Camera verborgen achter een schuifje
  • Succesvolle smartphone voor de groei van iOS en Android
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel