De vergeten telefoon: Motorola DynaTAC 8000X

De laatste jaren timmert Motorola aan de weg met de bekende G-serie en de Z-serie. Het bedrijf kent een erg rijke geschiedenis op het gebied van communicatie. Zo ontwikkelde Motorola de eerste portofoon en de eerste commerciële draagbare telefoon, de Motorola DynaTAC 8000X. Die bespreken we in ‘De vergeten telefoon’.

Motorola DynaTAC 8000X

De DynaTAC 8000X was de eerste commerciële draagbare telefoon en kwam in 1983 op de markt. Voor de ontwikkeling van de eerste commerciële mobiele telefoon heeft Motorola een jaar gewerkt aan de ontwikkeling ervan.

Motorola Dynatac 8000x

DynaTAC staat voor Dynamic Adaptive Total Area Coverage. Erg draagbaar was het toestel niet, de DynaTAC woog maar liefst 800 gram. Erg lang kon je er niet mee bellen, na 30 minuten was de accu leeg. De standby-tijd was ook niet om over naar huis te schrijven. Langer dan acht uur ging de batterij namelijk niet mee. Het opladen duurde 10 uur!

SMS’en was nog niet mogelijk. De telefoon viel ook op dankzij de erg lange antenne. Zonder de antenne was het toestel al zo’n 25 centimeter lang. Wou je het toestel destijds in je bezit hebben, dan moest je diep in de buidel tasten. De DynaTAC 8000X kostte namelijk een kleine $4000,-. Maar voor dat geld je had wel de eerste echte, commerciële mobiele telefoon.

Motorola DynaTAC 8000X samengevat in 5 punten:

  • Eerste commerciële mobiele telefoon
  • 10 uur oplaadtijd
  • Duidelijk aanwezige antenne
  • Release in 1983
  • 4000 dollar
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel