De vergeten telefoon: Motorola StarTAC

Motorola heeft al heel wat iconische telefoons op haar naam staan. Zo ook de Motorola StarTAC. De StarTAC was de eerste clamshell telefoon ooit, wereldwijd zijn er ongeveer 60 miljoen van verkocht. In deze editie van ‘De vergeten telefoon’ bespreken we de unieke Motorola StarTAC.

Motorola StarTAC

Voor de Motorola StarTEC gaan we ver terug, terug naar het jaar 1996. Deze telefoon is door PC World uitgeroepen tot nummer 6 beste gadget uit hun top 50 gadgets van de afgelopen 50 jaar. Niet zomaar de eerste de beste telefoon dus, waarvan ik de “eer” heb gehad om deze een tijdje te mogen gebruiken.

Motorola StarTAC

Het was de must have telefoon van dat moment. Wat ik nog weet is dat het menu en dergelijke niet erg logisch was. Ik moest er erg aan wennen en steeds zoeken waar je ook alweer een sms kon versturen. Een ander punt was de accu die snel leeg ging. Deze had Motorola op de bovenste klep geplaatst en kon verwijderd worden. Er waren grotere, dikkere accu’s te koop waarmee je wat langer op één lading kon doen, maar de telefoon weer veel dikker maakte. Wat ook opviel was dat de Motorola StarTAC een trilmotor had. Het was één van de eerste telefoons die niet alleen een notificatie-geluid had, maar ook kon trillen.

Motorola StarTAC

Meerdere modellen

Er zijn nogal wat verschillende types StarTAC uitgebracht door Motorola, waarvan het eerste model in 1996 uitkwam en in 2007 het laatste model, de StarTAC III. Vooral de eerste modellen kon je niet zo gek veel mee: bellen en sms’en. Meer dan 100 contacten kon je niet opslaan op je telefoon. Dit lijkt misschien heel wat, wat het destijds ook zeker was, maar kijk tegenwoordig hoeveel contacten je in je smartphone hebt staan.

Je kon de laatste 10 gebelde nummers zien en de laatste 5 inkomende- en gemiste oproepen kon je zien. Meer geheugen was er simpelweg niet en geheugen uitbreiden met een sd-kaart zat er destijds ook nog niet in. Al met al was de StarTAC een mooi toestel met wat kleine nadelen. Laten we hopen dat Motorola in de toekomst nog enkele iconische toestellen zal uitbrengen, net als dat Nokia doet met de Nokia 3310 (2017).

Ook had Motorola een televisiecommercial van het toestel, die je hieronder kunt bekijken.

Motorola StarTAC samengevat in 5 punten:

  • Eerste clamshell telefoon
  • Verwijderbare accu
  • Eén van de eerste telefoons met een trilmotor
  • 60 miljoen exemplaren verkocht
  • Uitschuifbare antenne

Eerste foto via Deviantart

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel