WiFi op vakantie: pas op met onbeveiligde hotspots

In het buitenland onbezorgd internetten is op een aantal manieren mogelijk, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het gebruiken van openbare draadloze netwerken. DroidApp geeft je een aantal tips en tricks hoe je in het buitenland toch van dat openbare WiFi-netwerk kunt genieten.

WiFi op vakantie

Inmiddels is de zomervakantie voor iedereen begonnen en lig jij misschien wel op een prachtig strand, of ga je overmorgen weg naar een verre bestemming. Toch is het op vakantie oppassen voor onbeveiligde hotspots. Even snel mail ophalen op een onbeveiligde mailserver kan je inloggegevens blootstellen aan een kwaadwillende op dat zelfde netwerk.

Ook banken waarschuwen voor het gebruik van openbare netwerken en noemen de beveiliging van smartphone en tablet vaak expliciet in de voorwaarden. Zo heeft de Rabobank de zin “Het instellen van een zo zwaar mogelijk beveiligde verbinding wanneer u een draadloos netwerk gebruikt” in haar voorwaarden opgenomen. Andere banken verwachten eveneens van klanten dat zij zorgvuldig en veilig bankieren.

WiFi

Openbare netwerken

Als het om je eigen internet veiligheid gaat heb je de touwtjes in handen, want wat kun je het beste wel en niet doen op een onbeveiligd netwerk? Heb je geen andere keus dan een openbare hotspot te gebruiken? Wat kun je dan nog doen om je eigen privacy te waarborgen.

Bij openbare netwerken kan iedereen het internet op en kan ook iedereen meekijken in het netwerk. Het is daarom raadzaam om geen persoonlijke informatie uit te wisselen op een openbare hotspot. Door onbeveiligde DNS verzoeken kan een kwaadwillende precies zien welke domeinen jij bezoekt. Wil je toch veilig internetten op een openbaar netwerk dan is het gebruik van bijvoorbeeld een VPN verbinding een verstandige zet.

VPN Netwerk

Er zijn diverse apps in de Play Store te vinden waarmee je een VPN verbinding kunt maken, bekijk eerst de voorwaarden van deze apps om er zeker van te zijn dat je data veilig is. Vaak zijn VPN diensten betaald maar met bijvoorbeeld een eigen NAS kun je zelf een VPN opzetten. Ook moderne routers hebben soms een VPN functionaliteit aan boord. Zo kun je in het buitenland veilig internetten via je thuisverbinding.

Opera Max VPN

Sommige databesparings apps zoals Opera Max maken ook een VPN verbinding, via deze dienst worden in ieder geval websites met een “http”-verbinding beveiligd. Websites met een https-verbinding met geldig certificaat zijn uit zichzelf al goed beveiligd. Een ander voordeel van Opera Max is dat deze data verkleint zodat het surfen ook nog eens sneller gaat.

Samsung Max Privacy VPN and Da
Samsung Max Privacy VPN and Da
Ontwikkelaar: Samsung Max apps
Prijs: Gratis

Huawei E5786 voorzijde

Eigen hotspot maken

Een andere manier van veilig internetten op vakantie is het kopen van een lokale simkaart. Via deze simkaart kun je vaak goedkoper en bovendien veiliger internetten in het buitenland. Door een oude of andere smartphone te gebruiken als hotspot, kun je voor je medereizigers een veilige hotspot maken. Je kunt ook gebruik maken van een “Mifi” deze kleine wifi-routers zijn gemaakt voor het creëren van een toegangspunt onderweg. Vorig jaar testten wij de Huawei E5786 mobiele router op vakantie, in onze review lees je hoe dat is bevallen.

Lees ook

Reageer op dit artikel