Moto G6, G6 Plus en G6 Play: de 18 beste tips voor je smartphone

De Moto G6 is de zesde generatie van de G-serie. De smartphonereeks bestaat uit drie toestellen; de Moto G6, G6 Play en Moto G6 Plus. Wil je alles uit deze nieuwe smartphones halen, lees dan zeker verder. We zetten de 18 beste Moto G6 tips voor je op een rij. Deze zijn zowel voor de Moto G6, de Moto G6 Plus als de Moto G6 Play.

Moto G6 tips

Op DroidApp hebben we in de afgelopen tijd twee Moto G6-toestellen behandeld in uitgebreide testen. De resultaten hiervan vind je terug in de Moto G6 review en de Moto G6 Plus review. Beide toestellen kenmerken zich door een zeer interessante prijs en een rijk aanbod aan mogelijkheden. Natuurlijk wil je nog meer uit je toestel halen. Dan komt dit overzicht met Moto G6 tips goed van pas!

Moto G6 tips

Screenshot maken

Snel een screenshot maken? Hiervoor hoef je alleen maar even de power-button en de volumetoets naar beneden een paar tellen ingedrukt te houden. Vervolgens wordt een schermafbeelding gemaakt en opgeslagen in je galerij. Vanuit de notificatiebalk kun je hem openen, delen of verwijderen.

Moto G6 1-knopsnavigatie

Vingerafdrukscanner als navigatie

In de toepassing ‘Moto’ in het menu krijg je toegang tot een reeks erg handige opties. Eén van deze functies is de mogelijkheid om de vingerafdrukscanner te gebruiken als navigatietoetsen. Hierbij verdwijnen de toetsen onderin beeld. Door te vegen over de scanner worden de acties uitgevoerd. Denk aan van rechts naar links vegen om terug te gaan, links naar rechts vegen voor actieve taken, kort indrukken voor home en lang indrukken voor de Assistant. Hoewel het erg wennen is, is het zeker het proberen waard. Je kunt de optie vinden in de Moto-app onder Acties > 1-knopsnavigatie.

Moto G6 schudden

Schudden voor zaklamp

Een erg handige toevoeging vind ik ‘Schudden voor zaklamp’. Ook deze optie kun je vinden onder Moto Acties. Het maakt niet uit of het toestel vergrendeld is of in gebruik is. Door twee keer met het toestel te schudden wordt direct de zaklamp aangezet, en op dezelfde manier kun je hem weer uitzetten. Handig als je midden in de nacht op zoek moet naar muggen in je slaapkamer; weet ik uit eigen ervaring :-).

Moto Acties

Draaien voor camera

Moto Acties heeft nog meer handige foefjes. Je kunt het toestel twee keer met je pols draaien, en vervolgens direct de camera-app openen. Ook hiervoor maakt het niet uit of de smartphone ontgrendeld of vergrendeld is. Ideaal om snel een foto te maken.

Omdraaien voor niet storen

Tot slot is er nog een andere toffe functie in de Moto-app. Omdraaien voor Niet Storen, heet de functie. Door je Moto G6 (Plus/Play) met het scherm naar beneden te leggen, kan het geluid automatisch gedempt worden van oproepen en meldingen. Ideaal.

Moto Actions app

Andere handige Moto Acties

Eigenlijk is de hele Moto-app een grote tip in dit overzicht met Moto G6 tips. Je kunt namelijk nog meer personaliseren naar eigen wens. Denk aan het dempen van de beltoon bij een binnenkomende oproep, als je de smartphone oppakt. Je kunt de grootte van het scherm (softwarematig) verkleinen door over het scherm naar een hoek beneden in beeld te vegen. Ook kun je ervoor kiezen om een screenshot te maken door drie vingers op het scherm te drukken.

Moto G6 Plus vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

De Moto G6 Plus en Moto G6 hebben de vingerafdrukscanner aan de voorkant van de telefoon zitten. Bij de G6 Play zit deze aan de achterkant. Deze kan niet alleen gebruikt worden voor het ontgrendelen van het toestel, zo schreven we eerder. Door de vingerafdrukscanner een paar tellen ingedrukt te houden als het scherm aan is, kan het scherm van je Motorola weer vergrendeld worden.

Je kunt meerdere vingers toevoegen bij Instellingen > Beveiliging en locatie > Vingerafdruk. Handig om bijvoorbeeld je linker- en je rechterduim toe te voegen om het toestel mee te ontgrendelen.

Moto G6 gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning (Face Unlock)

Zelfs op de relatief goedkopere Moto G6 als de Moto G6 Plus is gezichtsherkenning aanwezig. Dit is een handige feature waarbij je niet meer je vingerafdruk hoeft te scannen, maar alleen maar naar de telefoon hoeft te kijken om hem te ontgrendelen. De instellingen hiervoor vind je bij Instellingen > beveiliging en locatie > ontgrendelen via gezichtsherkenning. Zodra je op de power-button drukt om het scherm te activeren, kan de camera je gezicht scannen en kijken of jij het inderdaad bent. Houd er rekening mee dat Face Unlock niet de meest veilige manier van beveiliging is. Vaak lukt het bijvoorbeeld al om het toestel te ontgrendelen met een foto.

Weergave-instellingen

Bij Instellingen > Weergave kun je verschillende opties aanpassen naar eigen wens. Denk hierbij aan de kleurenmodus, waarmee je de kleurtemperatuur warmer of koeler kunt zetten. Bij meer weergave-instellingen kun je bijvoorbeeld ook de weergavegrootte van alle dingen op het scherm verkleinen of juist vergroten en datzelfde geldt voor de lettergrootte.

Moto G6 tips camera modi

Camera (instellingen en modi)

De camera op de Moto G6-serie heeft een hoop extra functies waarmee je nog meer uit je camera kunt halen. Ga in de camera-app naar het icoontje met de negen vierkantjes. Vervolgens krijg je verschillende fotomodi en videomodi. Denk aan het maken van een mooie portretfoto of het scannen van tekst. Ook kun je een panorama-foto maken.

Er zijn nog twee handige toevoegingen in de camera-app. Met ‘uitsnede’ kun je een foto maken van een object, denk aan een bloem, en deze uitsnijden. Zoals we in de review al schreven, werkt dit nog best verrassend goed voor een smartphone. Je kunt de achtergrond vervolgens zelf aanpassen. Met ‘spotkleur’ kun je een kleur kiezen uit het beeld en alleen deze kleur wordt vastgelegd. Dit kan mooie effecten opleveren. Leuk om te weten is dat er aan de voorzijde van de Moto G6 (Plus) ook een LED-flitser zit, handig voor je avond-selfie of tijdens het stappen.

Moto G6 tips camera

Handmatige modus camera

De camera werkt standaard in de automatische stand. Dit betekent dat de camera kan bepalen welke instellingen voor die situatie het beste is. Wil je meer controle over de instellingen die de camera kiest, dan kun je bovenin beeld op het camera-icoontje met de ‘A’ tikken. Hier kun je kiezen voor ‘handmatig’ en instellingen zoals de witbalans, ISO-waarde en de sluitertijd aanpassen.

Moto G6 opslagruimte

Opslagruimte

Zit het geheugen vol, of heb je het vermoeden dat er aardig wat ‘rommel’ op je smartphone staat? Dit kun je gemakkelijk controleren bij Instellingen > Opslagruimte. Hier vind je een overzicht met hoeveel geheugen er van je Moto G6, Moto G6 Plus of Moto G6 Play in gebruik is. Ook vind je een optie ‘Ruimte vrijmaken’. Hier wordt direct een overzicht getoond van dingen die onlangs zijn gedownload of apps die je zelden gebruikt.

Moto Key G6

Moto Key

In de Moto app vind je ook ‘Moto Key’. Hierbij krijg je toegang tot websites, apps en apparaten met je vingerafdruk. Je kunt de extensie hiervoor bijvoorbeeld installeren in Chrome en in Windows. Je vinger op de vingerafdrukscanner laat je vervolgens inloggen op websites en je computer ontgrendelen.

Moto Display tips

Moto Display

In dezelfde Moto app vind je ook de sectie ‘Moto Display’. Hier heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt het nachtscherm inschakelen. Hiermee wordt de blauwe gloed uit het scherm gefilterd waardoor het rustiger is aan je ogen, als je in bed bijvoorbeeld het toestel nog gebruikt. Het is mogelijk om de nachtmodus automatisch in- en uit te schakelen op vaste tijden en om de intensiteit aan te passen.

Responsief display

Bij de Moto Display instellingen vind je ook de optie ‘Responsief display’. Hiermee blijft het scherm ingeschakeld als je er naar kijkt. Hiervoor maakt de telefoon gebruik van de camera, net als bij gezichtsherkenning, waardoor het eventueel in minder verplichte omstandigheden minder goed kan werken. Zolang je naar het scherm kijkt, wordt deze niet gedimd.

Moto G6 snelle instellingen

Snelkoppelingen notificatievenster

Vanuit het notificatievenster op je Moto G6, G6 Plus of G6 Play heb je niet alleen toegang tot je meldingen. Je kunt er ook snelle instellingen vinden om bijvoorbeeld WiFi, GPS, Bluetooth of mobiele gegevens in- of uit te zetten. Sleep deze twee keer naar beneden en er verschijnt een potloodje. Je kunt hier van uit het tweede gedeelte snelkoppelingen naar boven vegen voor nieuwe instellingen. Ook kun je icoontjes ingedrukt houden om ze te verslepen of om de volgorde te veranderen.

Moto G6 FM-radio

FM-radio

De Moto G6-serie heeft een FM-radio aan boord. Kun je dat moment nog herinneren dat je met je vingers bij de record-knop zat, voor het opnemen van een nummer op cassettebandje als het op de radio kwam? Dat is niet langer meer nodig. Door een headset in de 3,5 millimeter aansluiting van je Moto G6 te stoppen, kun je de FM-radio gebruiken. Er is tevens onderin beeld een record-knop aanwezig waarmee je direct een opname kunt starten. Leuk bijvoorbeeld als je in de uitzending bent gekomen.

Moto G6 Niet Storen

Niet Storen

Niet Storen is een handige functie waarbij doorgaans alleen alarmen doorkomen, maar verdere geluiden zoals oproepen en meldingen gedempt worden. Je kunt naar Instellingen > geluid > Voorkeuren voor Niet storen > (regel voor tijd) gaan om verschillende instellingen aan te passen. Als je geen zin hebt om handmatig deze instellingen aan te passen, kun je schema’s maken. Denk bijvoorbeeld standaard zaterdag en zondag op stil en vanaf maandag om 08:00 uur weer met het geluid aan. Handig!

Bonustip: DroidApp App

Natuurlijk wil je niks missen rondom het nieuws over Android, tips voor je toestel, de actuele toestelprijzen, specificaties en natuurlijk app-specials met de beste apps. Daarvoor is er de geheel gratis DroidApp App. Je kunt via notificaties op de hoogte blijven van al, of het belangrijkste nieuws.

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis

Wil je alles weten over de Moto G6-serie, dan hebben we de interessante Moto G6 review en Moto G6 Plus review voor je klaarstaan. Daarnaast kun je alle details en actuele prijzen te weten komen via de toestelpagina’s via onderstaande buttons.

Lees ook: De grote vergelijking: Nokia 6.1 vs. Moto G6 vs. Moto G6 Plus

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel