Review: Motorola Moto G 4G (2e generatie)

De Motorola Moto G 4G is een compacte smartphone voor een interessante prijs. Wat de Moto G 4G (2de gen.) je allemaal heeft te bieden, lees je in onze uitgebreide Motorola Moto G 4G review.

Motorola Moto G 4G

De Motorola Moto G 4G is een smartphone uit het onderste deel van het midden-segment, met een scherpe prijs en aardige specificaties. Deze smartphone bevat naast een 5 inch display ook een 8 megapixel camera en 8GB opslagruimte voor muziek, films en apps.
Moto-G-4G-frontDe belangrijkste verandering ten opzichte van de eerste generatie is de ondersteuning voor 4G-netwerken. Motorola kiest er voor om bij al haar toestellen een schone Android-versie te leveren, op die manier kun je zelf kiezen hoe je de smartphone inricht. De Moto G 4G tweede generatie die wij hebben getest, komt standaard met Android 5.0.2 Lollipop.

Verkooppakket van de Motorola Moto G 4G

De Motorola Moto G 4G wordt geleverd in een keurige verpakking die, zo zal later blijken, eigenlijk ook best wat kleiner had gekund. In de doos vinden we naast de smartphone zelf ook nog een vrij uitgebreide handleiding. Verder halen we ook een witte USB oplaadkabel uit de verpakking en daar houdt het ook bij op.

Motorola heeft er bij de Moto G 4G voor gekozen om geen USB-adapter mee te leveren of een setje headphones. De kans is natuurlijk groot dat je zelf al een aantal adapters hebt verzameld in de loop der jaren, maar is dit niet het geval dan zul je een aparte adapter moeten aanschaffen. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de headphones, een muziekfanaat heeft al snel een premium hoofdtelefoon of headset.

Design en interface

De Moto G 4G van Motorola is op het eerste oog een fraaie smartphone die netjes is afgewerkt. Aan de voorzijde van het toestel vinden we het 5-inch display en de 2 megapixel frontcamera. De luidspreker voor het voeren van telefoongesprekken ziet er goedkoop uit en doet wat af aan de rest van de telefoon. Tussen de frontcamera en de luidspreker is de notificatie-LED te vinden.
Moto-G-4G-frontAan de achterzijde van het toestel vinden we de 8 megapixel camera en een LED flitser. Het materiaal waarvan de achterzijde gemaakt is voelt prettig aan en is niet helemaal glad. Hierdoor zal het toestel niet snel uit je handen glijden. De achterzijde kun je losmaken zodat je toegang krijgt tot de MicroSIM-kaart sleuf en het MicroSD-kaart slot.
Moto-G-4GAan de bovenzijde van de Moto G 4G vinden we een aansluiting voor de headset. Aan de onderzijde de micro-USB aansluiting voor het opladen van de smartphone. Niet geheel onbelangrijk vinden we aan de rechterzijde de aan-uit knop en de volumetoetsen terug.
Moto-G-4G-front-sideWat ons opvalt aan de Moto G 4G is het gewicht, het toestel weegt 155 gram en is even wennen als je een lichter toestel gewend bent. Deze smartphone is beschikbaar in de kleur zwart en Motorola heeft ook zogeheten “shells” op de markt gebracht waarmee de batterijklep van een alternatief kleurtje voorzien kan worden.

Interface

De interface is zoals we mogen verwachten van stock Android. Op deze manier ervaar je Android zoals Google dit bedoeld heeft. Veel fabrikanten kiezen ervoor om extra laag over Android heen te leggen om een unieke gebruikerservaring te bieden. Zo heeft HTC de HTC Sense laag, Huawei en Honor maken gebruik van EMUI en Samsung gebruikt TouchWiz. Motorola houdt het echter simpel en laat het aanpassen van de interface over aan de gebruiker. Er zijn talloze launchers en widgets beschikbaar in de Google Play Store.

Bij Android 5.0.2 Lollipop zijn natuurlijk de bekende Material Design elementen terug te vinden. Doordat de Moto G 4G standaard gebruik maakt van Google’s eigen launcher vind je al je applicaties overzichtelijk terug in de app-drawer.
Moto G 4GDoor de notificatiebalk naar beneden te vegen worden eerst de notificaties getoond, maar je kunt deze balk daarna nog een keer naar beneden vegen. Wanneer je dat doet krijg je toegang tot een aantal snel instellingen zoals het in- of uitschakelen van WiFi, Bluetooth of de zaklamp-functie.Moto-G-4G-notify

Communicatie: bellen, sms en internet

Met de Motorola Moto G 4G hebben we tijdens onze beltest geen vreemde zaken gemerkt, we kunnen het gesprek goed volgen en elkaar duidelijk verstaan. Wanneer je via de Moto G 4G een telefoongesprek wilt voeren ga je naar de standaard Android dialer, die erg netjes is vormgegeven.

Ook kun je met de Moto G 4G eenvoudig SMS-berichten versturen via de berichten-app. Wil je WhatsApp berichten versturen dan zul je deze app eerst moeten downloaden aangezien deze niet standaard word geïnstalleerd, iets wat logisch is. Persoonlijk vind ik het standaard Android toetsenbord een fijn keyboard om tekst mee te schrijven, maar mocht je daar anders over denken dan kun je in de Play Store talloze toetsenborden vinden zoals SwiftKey.Moto-G-4G-keyboardMet de Motorola Moto G 4G kun je over het internet surfen via WiFi, 2G, 3G en de naam verklapt het al, 4G. Op dit toestel staat Google Chrome als standaard browser geïnstalleerd.Moto-G-4G-internetOverige connectiviteitsmogelijkheden zijn Bluetooth en GPS. De Moto G 4G biedt geen ondersteuning voor NFC.

Multimedia: muziek en film

De luidspreker, of beter gezegd de luidsprekers, van de Motorola Moto G 4G bevinden zich aan de voorzijde. Het betreft een stereo-luidspreker wat betekent dat in de liggende stand het toestel links en rechts geluid produceert. Wij zijn onder de indruk van het geluid van deze speakers en in deze prijsklasse zeker een van de beste.

Op de Moto G 4G staat standaard Google Play Music geinstalleerd, de online muziekdienst van Google. Ook muzieknummers van je SD-kaart kun je met de app beluisteren. Zoals eerder genoemd levert Motorola geen headset mee bij dit toestel, deze zul je zelf aan moeten schaffen. Een headset is wel nodig voor de ingebouwde FM Radio, waarmee je waar ook ter wereld naar radiostations kunt luisteren.
Moto-G-4G MuziekVia de voorgeïnstalleerde YouTube-app kun je naast muziek luisteren ook video’s bekijken, iets wat de Moto G 4G prima af gaat. Door de display resolutie van 1280×720 pixels kun je 720p materiaal bekijken. Verder kun je via Google Play Films een breed aanbod bioscoopfilms huren en bekijken.Moto-G-4G-video

Camera: foto’s en video’s

Op de Moto G 4G zit een 8 megapixel camera waarmee je foto’s en video’s kunt maken. Bij normale licht omstandigheden presteert de camera prima. Wil je echter in donkere omgevingen foto’s maken dan is het snel gedaan met de pret. Pluspunt is wel dat de camera redelijk snel focust en een opname maakt.
Moto-G-4G-cameraDe camera interface is niet heel uitgebreid. Qua instellingen zijn er maar weinig opties, verwacht niet dat je ISO waarden of belichting kunt aanpassen. Wat wel kan met de Moto G 4G is een panorama of HDR foto maken.
Moto G 4G camera Aan de voorzijde van het toestel is een 2 megapixel “selfie” camera te vinden. Deze is niet alleen handig voor het maken van selfies maar ook nuttig bij videoconversaties. In ons Flickr album kun je een aantal foto’s vinden die wij met de Motorola Moto G 4G hebben geschoten.

2015-05-24 19.16.20Bekijk hier het fotoalbum met foto’s gemaakt met de Moto G 4G

De videocamera maakt video’s in 720p kwaliteit, dat betekent een resolutie van 1280 x 720 pixels. Hierbij heb je de keuze uit een gewone video of een zogeheten slow-motion video. Net als bij de fotocamera presteert ook de videocamera prima bij normale lichtomstandigheden. Hieronder kun je een video sample bekijken die is gemaakt met de Moto G 4G.

Overige mogelijkheden

De Moto G 4G is zoals eerder al gezegd bijna geheel standaard Android. Bekende applicaties zoals Google Play Music, Films en Books zijn op het apparaat terug te vinden. Ook levert Motorola maar een klein aantal eigen applicaties mee.

Een van die applicaties is Motorola Assist, een digitale assistent die taken van je overneemt. Zo kan Assist bijvoorbeeld tijdens het autorijden automatisch berichten voorlezen. Daarnaast ‘weet’ Motorola Assist wanneer je slaapt en zet je telefoon dan in de stille modus, alleen wanneer er een belangrijk telefoontje komt zal deze ‘s nachts overgaan.
Motorola-assistMet Motorola Alert kun je vrienden en familie om hulp vragen wanneer je in de problemen zit. Met één druk op de knop stuur je een noodsignaal naar één of meerdere contacten. Ook kun je een aantal vaste locaties instellen waar je regelmatig te vinden bent, of je huidige locatie met een interval naar geselecteerde contacten sturen.
Motorola-AlertVerder is op de Moto G 4G nog een handige migratie assistent te vinden waarmee je gegevens van een oude smartphone kunt overzetten naar je nieuwe Motorola Moto G 4G.

Accu en snelheid

Onder de motorkap van de Motorola Moto G 4G vinden we een op 1.2GHz geklokte quad-core processor terug. Voor standaard taken is deze processor voldoende, al merken we soms wel wat vertraging in de interface. Dit komt waarschijnlijk door alle grafische effecten van Android 5.0 Lollipop. Ook bij het snel willen schakelen tussen apps moeten we soms even geduld hebben.

In het toestel is 1GB werkgeheugen te vinden en ‘maar’ 8GB opslagruimte voor apps, games en multimedia. Van die 8GB blijft ongeveer 5GB over op een ongebruikte device. Daarbij moeten we wel opmerken dat het toestel uitgebreid kan worden middels een MicroSD-kaart met een maximale grootte van 32GB.
Motorola Moto G 4GIn de Motorola Moto G 4G is een 2390mAh batterij te vinden waarover wij zeer te spreken zijn. Met normaal gebruik haalt dit toestel zeker twee dagen met een screen-on-time van maar liefst vijf  uur. Onder normaal gebruik verstaan we internetten, chatten, telefoneren en af en toe een video bekijken of game spelen.

Conclusie Motorola Moto G 4G

De Motorola Moto G 4G is een prima smartphone die een originele Android ervaring weet te bieden. Qua batterij blinkt het toestel uit en is het zoeken naar een stopcontact niet snel nodig. Ook de stereospeakers zijn een waardevolle toevoeging aan dit toestel van Motorola. Wanneer je kennis wilt maken met Android of geen aangepaste user interface wilt dan kun je de Moto G 4G overwegen.

Toch zijn er wel een aantal punten waarbij je rekening moet houden bij het aanschaffen van dit toestel, er wordt geen wand-adapter meegeleverd en ook een headset ontbreekt. Daarnaast is de Moto G 4G niet altijd even snel in het schakelen tussen apps. De 8GB opslagruimte is misschien wat aan de lage kant, maar Motorola maakt dit deels goed door het ondersteunen van een MicroSD-kaart.

De Motorola Moto G 4G heeft een adviesprijs van 220 euro en is verkrijgbaar bij verschillende winkels. Je vindt een compleet overzicht van specificaties, prijzen en gerelateerde nieuwsberichten via de speciale Moto G 4G (2e generatie) pagina via onderstaande button.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Specificaties Motorola Moto G 4G

Vormgeving en scherm

Afmetingen (L x B x H) 141.5 x 70.7 x 11 mm
Gewicht 155 gram
Beschikbare kleuren* Zwart
Schermgrootte 5,0 inch / 720 x 1280px
Scherm-technologie IPS LCD / 294 ppi

Netwerk en opslag

Netwerken 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n
SIM Micro-SIM
Intern geheugen 8 GB / 1 GB RAM
Uitbreidbaar geheugen Ja / max. 32GB
Overige connectiviteit Bluetooth 4.0, GPS, FM-Radio

Camera

Camera achterkant 8 megapixel
Camera voorkant (frontcamera) 2 megapixel
Videocamera Ja, 720p
Flitser en extra mogelijkheden LED-flitser, HDR, Panorama

Android, processor en accu

Android-versie Android 5.0.2 Lollipop
Skin Android Lollipop
Processor Qualcomm Snapdragon 400
Snelheid processor Quad-core / 1.2 GHz
Accu 2390 mAh
Adviesprijs 219 euro
Motorola Moto G 4G
 • 7.2/10
  Design - 7.2/10
 • 7.5/10
  Gebruiksgemak - 7.5/10
 • 7/10
  Camera - 7.0/10
 • 6.5/10
  Snelheid - 6.5/10
 • 9/10
  Uithoudingsvermogen - 9.0/10
 • 7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 7.0/10
7.4/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Batterij
 • Stereospeakers
 • Originele Android ervaring
 • Ondersteuning voor MicroSD

Minpunten

 • Af en toe trage user interface
 • Geen thuislader meegeleverd
 • Slechts 8GB opslagruimte
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel