Review: Gorillapod GripTight Stand XL; een statief voor je smartphone

Foto’s maken met je smartphone, we doen het allemaal. Als je nog meer uit je foto’s wilt halen ben je al snel aangewezen op een camera, helemaal als je graag in donkere omgevingen wilt fotograferen. De Gorillapod GripTight Stand XL is een erg interessant statief waarmee je voortaan de mooiste foto’s kunt schieten. Wij testen het statief voor smartphones in de uitgebreide Gorillapod GripTight Stand XL review.

Gorillapod GripTight Stand XL

De camera’s op smartphones worden steeds slimmer. Onscherpte wordt voorkomen door verschillende manieren van focussen, zoals bij LG met laser-focus. Bewogen foto’s moeten verleden tijd zijn met de optische beeldstabilisatie en bepaalde sensoren zorgen voor nog betere kleuren. Maar als je toch wat meer uit de camera van de smartphone wilt halen heb je toch al snel hulpmiddelen nodig. Gorillapod heeft daar aan gedacht en heeft de Joby Gorillapod GripThight Stand XL op de markt gebracht.

De Gorillapod GripTight Stand XL is bedoeld voor grotere smartphones met een breedte van minimaal 69 millimeter en maximaal 99 millimeter. Deze Gorillapod is er ook als kleinere versie voor toestellen die minder breed zijn. Wij hebben de Gorillapod een aantal weken getest met de Huawei P8 en de LG G4.

Gorillapod GripTight Stand XL

Uitpakken

Bij een statief denk je wellicht aan een groot ‘bouwpakket’, maar in dit geval is dat niet aan de orde. In de verpakking vinden we twee elementen wat samen het statief vormt. Allereerst is er het onderdeel met de drie flexibele poten, waar we natuurlijk later uitgebreid op terug komen. Het tweede onderdeel is de houder waar het toestel tussen gezet wordt.

Wat al direct een groot voordeel is, is dat je dit statief erg makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Je stopt hem gewoon in je jaszak of in een klein vakje in je rugtas.

Gorillapod GripTight Stand XL

De houder voor de smartphone kan je onwijs makkelijk aan het statief bevestigen. Aan het statief zit een schroefplaatje, die je aan de houder kunt bevestigen. Met een muntje hoef je deze in principe slechts eenmaal aan te draaien waarna je er geen omkijken meer naar hebt. Middels het klik-systeem van de Gorillapod schuif je de plaat met de houder op het koppelstuk van het statief. Het plaatje met daarop de houder kan daarbij ook nog voor extra veiligheid vergrendeld worden met een kleine draaischijf. Met het palletje schuif je de houder er gemakkelijk weer uit. Een kind kan de was doen.

Een statief voor de smartphone

Voor mijn Nikon spiegelreflexcamera heb ik reeds een Gorillapod-statief in bezit. Dat statief heeft dermate flexibele en stevige poten dat je hem bijvoorbeeld om een lantaarnpaal kan wikkelen zonder dat hij eraf valt door de rubberen laag over de bollen. Met het Gorillapod statief voor de smartphone kan dit ook allemaal, zij het dat de poten wat korter en dunner zijn. Daarbij is natuurlijk ook het gewicht van de smartphone minder dan bij een spiegelreflexcamera.

Gorillapod GripTight Stand XL

De flexibele poten maken het mogelijk om het statief op de meest denkbare plekken neer te zetten. Je kan hem zoals gezegd vastklemmen om een (lantaarn-)paal of je hangt hem aan je fietsstuur. Je kan hem ook gewoon neerzetten op tafel of natuurlijk op de grond.

Dankzij de elastische houder klem je je smartphone gemakkelijk tussen de twee klemmetjes. Als de ondergrond stabiel genoeg is, is het mogelijk om de camera in portret-stand neer te zetten, maar uit onze ervaring blijkt dat we ons er meer gerust onder voelen als het gewoon horizontaal wordt gehouden. Dit heeft mede te maken met het materiaal van het toestel. Het aluminium van de Huawei P8 maakt het toestel net wat gladder dan een toestel met een siliconen case eromheen.

Gorillapod GripTight Stand XL

Eenmaal bevestigd kan het fotograferen beginnen. Door de flexibele poten kan je vrijwel iedere positie uitkiezen. Zeker in het begin houden we ‘beangstigend’ onze handen in de buurt van het statief, voor het geval dat. Zeker met de wat gladde behuizing van de Huawei P8 merken we soms een klein beetje dat het toestel wat glijdt. Overigens houden de iets oplopende klemmetjes dit wel tegen.

Gorillapod GripTight Stand XL

We hebben de Gorillapod GripTight Stand XL ook gebruikt in combinatie met de LG G4, met een lederen achterkant. Dit was een minder groot succes. De LG G4 beschikt over een ietwat gebogen rug waardoor het toestel in het statief wat sneller de neiging heeft om over de klemmetjes te schieten. Dit maakt het geheel minder stevig en houden we toch liever nog het toestel zelf vast voor alle zekerheid. Wanneer je een stabiele ondergrond hebt, durven we de LG G4 op het statief wel ‘alleen te laten’, maar wanneer je hem om een paal bindt, merk je dat het wat gaat wiebelen. De HTC One M8 heeft ook een lichte buiging, maar blijft aanzienlijk beter staan in het statief. Het is dus verschillend met welk toestel het statief het beste om kan gaan.

Gorillapod GripTight Stand XL

De Gorillapod GripTight Stand XL kan op verschillende momenten van pas komen. Wanneer je camera de mogelijkheid biedt om een foto te maken met een lange sluitertijd (zoals bij de LG G4 en Huawei P8), is een statief eigenlijk onmisbaar. Daarnaast kan het ook handig zijn om een spontane groepsfoto of selfie te maken zonder dat je met je arm gestrekt hoeft te staan. Het filmen van een onderwerp waarbij je niet teveel beweging wilt, is ook een ideale situatie voor de Gorillapod.

Gorillapod GripTight Stand XL

Conclusie Gorillapod GripTight Stand XL

De Gorillapod GripTight Stand XL is een erg handig hulpmiddel en niet alleen voor vakantie. Wel is de Gorillapod GripTight Stand XL voor de ene smartphone beter geschikt dan voor de andere smartphone. Duidelijk is wel dat je met de Gorillapod vaak net wat beter een mooie foto kunt maken. De poten van het statief zijn van perfecte kwaliteit en het geheel voelt degelijk en tegelijkertijd compact aan.

Kortom: wil je de mooiste foto’s schieten met je smartphone en meer uit deze foto’s halen? Dan is de Gorillapod GripTight Stand XL zeker het aanschaffen waard. Voor circa 30 euro heb je de Gorillapod Griptight Stand XL in huis. Je kan hem onder andere bestellen bij Bol.com, CameraNu en Coolblue.

Deze review is geheel onafhankelijk geschreven. We willen Degreef & Partner bedanken voor het mogen testen van de Gorillapod.

Gorillapod GripTight Stand XL
 • 8.4/10
  Vormgeving - 8.4/10
 • 8.7/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8.7/10
 • 8.8/10
  Mogelijkheden - 8.8/10
 • 8.5/10
  Degelijkheid - 8.5/10
 • 9/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9.0/10
8.7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Compact
 • Degelijk
 • Flexibele poten
 • Prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten

 • Niet bij elke smartphone even stabiel
 • Bij het schieten in de portretstand te weinig grip

Lees ook

Reageer op dit artikel