Review Wiko Rainbow Jam: eersteklas voor nog geen 100 euro

De Franse fabrikant Wiko kondigde begin september de Wiko Rainbow Jam aan, een uitgebreide smartphone in een kleurrijk jasje. Wat het meest opvalt aan de Wiko Rainbow Jam is de prijs van nog geen 100 euro. Bewijst deze smartphone dat een goedkope smartphone totaal niet slecht hoeft te zijn? We testen het toestel in de uitgebreide Wiko Rainbow Jam review.

Wiko Rainbow Jam

Begin september kondigde de Franse fabrikant Wiko een reeks nieuwe smartphones aan die allen in een kleurrijk jasje werden gestoken. Een van deze smartphones is de Wiko Rainbow Jam. Deze smartphone is er ook met 4G-ondersteuning en is dan ongeveer 30 euro duurder. Wij zijn erg benieuwd of de betaalbare Wiko Rainbow Jam onze verwachtingen weet waar te maken of zelfs weet te overtreffen. Dit gaan we uitgebreid aan de tand voelen in de uitgebreide Wiko Rainbow Jam review.

Wiko Rainbow Jam

Verkooppakket

In het vierkante verkooppakket van de Wiko Rainbow Jam vinden we uiteraard het toestel. Een klein maar dik boekje bevat een samenvattende uitleg over het toestel in verschillende talen. Wiko levert verder een USB-kabel, een adapter, een headset en een accu mee bij het toestel. In de doos vinden we ook een drietal sim-adapters zodat je bijvoorbeeld een nano-simkaart om kunt ‘toveren’ naar een micro-simkaart.

Wiko Rainbow Jam

Design en interface

De Wiko Rainbow Jam is qua formaat vergelijkend met de Samsung Galaxy S5 Neo en Honor 7. De Rainbow Jam heeft een 5,0 inch display met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Wiko heeft aan de voorzijde van de smartphone ook een LED-notificatielampje geïntegreerd, die oplicht bij nieuwe meldingen en berichten. Ook vinden we de speaker, de 5 megapixel front-camera en zijn er een aantal sensoren verwerkt.

Om de prijs laag te houden vermoeden we dat Wiko een speciale coating achterwege heeft gelaten over het scherm. Het scherm van de Rainbow Jam is namelijk erg gevoelig voor vingerafdrukken. Daarnaast is ook de plastic achterkant van het toestel vingerafdrukgevoelig.

Wiko Rainbow Jam

Aan de achterzijde van de Wiko Rainbow Jam is een opening voor de speaker te vinden. Ook zien we in de hoek de cirkelvormige 8 megapixel camera met daaronder de LED-flitser. Omdat de camera wat uitsteekt zal je in het begin nog wel regelmatig jezelf betrappen op een deel van je vinger die voor de lens zit.

Wiko Rainbow Jam

De rechterkant van de Wiko bevinden zich de standby-toets en de volumetoets. Bij de Rainbow Jam is de achterkant van het toestel verwijderbaar. Hierdoor kan de accu verwisseld worden en krijg je ook toegang tot de poorten voor de twee simkaarten en een Micro-SD geheugenkaart.

Wiko Rainbow Jam

Interface

De interface van de Wiko Rainbow Jam is een mengelmoes tussen stock Android en een eigen Wiko-sausje. De icoontjes worden door Wiko in het verfblik gedompeld, maar het menu met instellingen is bijvoorbeeld weer overzichtelijk uit Android zelf.

Wiko Rainbow Jam

Wiko heeft de interface wel op bepaalde vlakken erg naar eigen hand gezet. Denk aan het ontbreken van een zogenoemde ‘app-drawer’ waarmee een menu met apps geopend kan worden. Huawei, Honor en Apple hebben ook geen los menu met apps, maar laten de apps zien op de schermen naast het homescreen. Dit is in het begin even wennen als je een smartphone van een ander merk gewend bent.

Wiko Rainbow Jam

Een klein detail, maar wat we wel erg kunnen waarderen is de mogelijkheid om bij het instellen van de wallpaper ervoor te kiezen om een vervaging eroverheen te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat een drukke achtergrond niet teksten onleesbaar maakt. Wel valt op dat verschillende teksten slecht naar het Nederlands zijn vertaald.

Wiko Rainbow Jam

Het scherm van de Wiko Rainbow Jam laat zich activeren door er twee keer op te tikken. Dit kennen we onder andere al van de LG G4 en de HTC One M8. Steeds meer toestellen lijken deze handige functie te ondersteunen. We kunnen stellen dat de ‘Tap to Wake’ functie op de Wiko zeer goed werkt. We hebben zelden gezien dat de Wiko niet reageert. Het vergrendelen door twee keer te tikken in bijvoorbeeld de notificatiebalk is niet mogelijk bij de Wiko Rainbow Jam.

Wiko Rainbow Jam

Tijdens het multitasken valt het op dat de telefoon het tot nu toe allemaal prima vol kan houden. Wel ontbreekt er een mogelijkheid om alle processen op de achtergrond in één keer af te sluiten. Als je de apps wilt afsluiten moet je alles per stuk wegvegen.

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Op de Wiko Rainbow Jam komen we de strakke dialer en contacten-app tegen zoals we die uit Stock Android kennen. Het bellen met de Wiko gaat prima. We horen de persoon aan de andere kant helder en goed. De persoon aan de andere kant van de lijn omschrijft de belkwaliteit als prima maar mist de helderheid in het geluid.

Wiko Rainbow Jam

De Wiko Rainbow Jam is er in twee varianten met 3G-ondersteuning en met 4G-ondersteuning. Ons reviewtoestel heeft de ondersteuning voor het 3G-netwerk, degene met 4G-ondersteuning is in Nederland minder breed verkrijgbaar. Internetten met de Wiko Rainbow Jam gaat zonder problemen. Voor het verbinden met een WiFi-netwerk kan dit enkel met een 2.4GHz frequentie, de 5GHz band wordt niet ondersteund, iets wat we eigenlijk al verwacht hadden door zijn lage prijs.

Wiko Rainbow Jam

Wiko heeft de smartphone verder uitgerust met Bluetooth en natuurlijk de mogelijkheid om een WiFi-hotspot op te zetten. NFC is niet aanwezig in de Rainbow Jam en we verwachten ook niet dat de doelgroep voor de Rainbow Jam dit zal missen.

Wiko Rainbow Jam

Het toetsenbord wat gebruikt wordt op de Wiko Rainbow Jam is de app TouchPal, die standaard te vinden is op het toestel. Het toetsenbord typt lekker weg, maar kan desgewenst vervangen worden door een van de talloze toetsenbord-apps voor Android.

Wiko Rainbow Jam

Op de smartphone is de bekende Google Chrome browser te vinden. Deze doet het werk zoals je verwacht. Je kunt er net als bij de rest van de andere Android-toestellen in Chrome voor kiezen om de tabbladen samen te voegen of juist te scheiden. Wanneer je kiest om tabbladen te scheiden komt de websitepagina in het overzicht te staan van de apps die op de achtergrond actief zijn. Handig om snel te multitasken.

Wiko Rainbow Jam

Multimedia: muziek en film

Aan de achterzijde van de Wiko Rainbow Jam is de speaker te vinden. Het valt op dat tussen het minimale en het gemiddelde volume-niveau niet veel verschil is te horen. Hoewel de speaker niet onwijs hard kan, is het maximaal instelbare volume goed. De geluidskwaliteit van de Wiko Rainbow Jam is voor zijn prijs bovengemiddeld. Zelfs op maximaal volume is er geen ruis waarneembaar en is ook de afstemming van bass en klanken prima.

Wiko Rainbow Jam

Voor wie de muziekspeler op de Wiko Rainbow Jam toch wat te ouderwets eruit vindt zien kan ook gebruik maken van andere muziek-apps zoals Google Play Music. Daarnaast zijn er in de Play Store ook genoeg andere muziek-apps te downloaden. Op de Wiko Rainbow Jam is ook een FM-radio aanwezig.

Wiko Rainbow Jam

Het beeldscherm van de Wiko Rainbow Jam heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Niet de hoogste resolutie, maar prima voor het bekijken van een filmpje. Wel valt op dat beelden niet onwijs scherp zijn. Dit komt door de pixeldichtheid van slechts 96 ppi. In direct zonlicht is het beeldscherm redelijk goed afleesbaar.

Wiko Rainbow Jam

Camera: foto’s en video’s

De Wiko Rainbow Jam heeft aan de achterzijde een 8 megapixel camera, waarbij je ook gebruik kan maken van de LED-flitser. De interface van de camera bevat een aantal functies waarmee je meer uit je foto’s kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld de ‘Night Shot’ functie activeren maar ook een panorama of HDR-foto maken.

Wiko Rainbow Jam

De camera biedt verder de mogelijkheid om een soort van waterpas weer te geven in het scherm. Aan de hand van sensoren wordt dan getoond of je onderwerp recht wordt vastgelegd. Hieronder zie je het verschil van een foto in het donker. Links de foto zonder de nachtmodus, rechts met de nachtmodus. Wat opvalt is dat er in beide gevallen het compleet ontbreekt aan details. Het resultaat doet ons denken aan de schoonheids-modus op menig Huawei-toestel waar een complete zachte laag wordt aangebracht.

Wiko Rainbow Jam nachtmodus

Zoals gezegd is er ook een HDR-modus aanwezig waarmee de contrastverschillen en details wat beter tot uiting komen. Dit geeft bij de camera van de Wiko Rainbow Jam wisselende resultaten. Bij het schieten in HDR moet de telefoon zo stil mogelijk gehouden worden. Echter wil de telefoon vaak een te wat lange sluitertijd pakken waardoor een bewegend onderwerp (zoals een auto) meegetrokken wordt en dus niet realistisch oogt.

Wiko Rainbow Jam foto

In sommige gevallen biedt de HDR-functie wel een wat (iets) betere uitkomst, zoals hieronder het geval is. Echter zien we ook hier weer de overdreven hoeveelheid aan verzachting, bijvoorbeeld bij de takken en bladeren van de boom. Terwijl de kleuren en details wel wat beter zijn. Ook is het niet over het geheel maar delen van de boom. Echter gaat het hier niet om een vieze lens.

Wiko Rainbow Jam HDR

Voor een prijs van honderd euro kan je natuurlijk niet heel veel verwachten van de camera op de Wiko. Toch kunnen we stellen dat de resultaten overdag van de Wiko Rainbow Jam camera zeker niet slecht zijn. Positief zijn we doorgaans over de kleuren, het contrast en de overall-indruk.

Bekijk alle foto’s die we met het toestel hebben geschoten in ons Wiko Rainbow Jam fotoalbum.

Wel zijn de gemaakte foto’s van erg wisselende kwaliteit waardoor bijvoorbeeld de verzachtingen ineens opduiken. Een ander vervelend puntje is dat bij het maken van een foto het lijkt alsof de Wiko scherpgesteld heeft, maar dat je bij thuiskomst op je computer ziet dat dit slechts een klein gedeelte heeft. De Wiko Rainbow Jam lijkt niet altijd het gehele beeld scherp te kunnen vastleggen. Toch presteert de camera van de Rainbow Jam zeker boven verwachting.

Wiko Rainbow Jam

Front-camera

Aan de voorzijde van de Wiko Rainbow Jam is een 5 megapixel front-camera die ook de beruchte schoonheidsmodus aan boord heeft. Wel is ons opgevallen dat deze wel het werk realistischer laat ogen dan de beauty-modus van bijvoorbeeld Huawei. Bij het maken van een selfie zijn de personen scherp en is de achtergrond wederom voorzien van de vage waas.

Wiko Rainbow Jam

Videocamera

De videocamera op de Wiko Rainbow Jam kan in een resolutie filmen van maximaal 1080p Full-HD. Je moet hierbij zelf steeds focussen op het onderwerp en bij contrastverschillen heeft het toestel het al vrij snel moeilijk. Hieronder vind je een demo van een video die gemaakt is met de Wiko Rainbow Jam.

Overige mogelijkheden

Wiko levert op haar Rainbow Jam de app ‘Clean Master’ mee. Met deze applicatie zou het toestel beter beschermd moeten zijn tegen virussen en zouden ongewenste bestanden opgeruimd worden. Daarnaast kan je processen op de achtergrond ermee afsluiten. Vooral dat laatste is iets wat Android, zeker in Lollipop, prima zelf kan. Daarnaast is de app Clean Master van Cheetah Mobile die niet een al te hoge naam heeft als het gaat om de privacy van haar gebruikers. Gelukkig biedt Wiko de mogelijkheid om de applicatie te verwijderen.

Wiko Rainbow Jam

Als het gaat om bloatware zijn we erg tevreden, deze is op de Wiko Rainbow Jam namelijk nauwelijks aanwezig. We komen een weer-app tegen die bij het weer passende muziek start en een duidelijke agenda-app. De wekker-app op de Rainbow Jam heeft dezelfde interface als die van Google zelf, namelijk in Material Design.

De Wiko Rainbow Jam is sinds deze maand pas verkrijgbaar in Nederland. Wat wel opvalt is dat het toestel nog steeds kwetsbaar is voor het Stagefright-lek. Of Wiko hier een update voor uit zal gaan brengen is nog maar de vraag. Wij verwachten zelf dat dit niet zal gaan gebeuren, gezien de prijs van het toestel dermate laag ligt.

Accu, snelheid en geheugen

Wiko levert de Wiko Rainbow Jam met een 2000 mAh accu. Over de prestaties van de batterij van het toestel zijn we erg enthousiast. Bij intensief gebruik weten we zeker één a anderhalve dag te halen, een erg nette prestatie. Bij gemiddeld gebruik zal de Wiko Rainbow Jam het 2,5 a 3 dagen uithouden. Ook hierin weer een nette prestatie. Hierbij hebben we meer dan drie uur screen-on-time behaald.

Wiko Rainbow Jam

De snelheid van een mobiele telefoon is afhankelijk van verschillende factoren. De processor speelt hierin een belangrijke rol, maar ook het RAM-geheugen (werkgeheugen) is belangrijk. Een andere belangrijke factor is de afstemming van de hardware op de software en andersom.

Bij de Wiko Rainbow Jam is de snelheid voor de prijs van het toestel meer dan prima. De quad-core processor heeft een rekenkracht van 1.3 GHz en er is 1GB aan werkgeheugen beschikbaar. Af en toe valt er een lichte vertraging te merken, maar dit is tijdens de testperiode nooit storend geweest. Het systeem reageert verder stabiel en flinke vastlopers hebben we niet gemerkt. Natuurlijk zit er een verschil in de kracht van een high-end smartphone en deze Wiko, maar de prijs is dan ook vijf, zes keer hoger. Ook racespellen (zoals GT Racing 2) en natuurlijk Candy Crush zijn geen probleem voor de Wiko Rainbow Jam.

Wiko Rainbow Jam

Bij eerdere Android-versies was het probleem dat het interne geheugen niet genoeg opslagruimte bood om applicaties op te slaan. Het was en is met die eerdere versies niet mogelijk om applicaties op de geheugenkaart op te slaan. Bij de Wiko Rainbow Jam met Android 5.1 Lollipop is dit gelukkig anders. Bij het plaatsen van een geheugenkaart krijg je zelfs de mogelijkheid om de voorkeur voor de opslaglocatie aan te passen zodat apps standaard op de geheugenkaart geïnstalleerd worden. Ook kan je zelf nog applicaties verplaatsen naar het geheugen van de MicroSD-geheugenkaart.

Wiko Rainbow Jam

De Wiko Rainbow Jam is voorzien van 8GB intern geheugen. Voor de gebruiker blijft hiervan circa 3,89GB over. Zoals gezegd kan je het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 64GB. Voor menig smartphone-gebruiker zal hierdoor dit zeker genoeg zijn.

Wiko Rainbow Jam

Beoordeling

Voordat we begonnen aan het testen van de Wiko Rainbow Jam waren we heel erg benieuwd; 100 euro voor een toch wel uitgebreide smartphone, is dat wat? We kunnen hier kort op antwoorden: absoluut. In de afgelopen weken heeft de Wiko Rainbow Jam ons erg overtuigd. De geluidskwaliteit, de mogelijkheden, dual-sim ondersteuning, vrijwel geen bloatware aan apps en een geweldig uithoudingsvermogen.

Er is wel een keerzijde maar die weegt niet op tegen de prijs van het toestel. De camera presteert niet altijd even goed en ook de interface zal even wennen zijn. De gebrekkige vertalingen en toch wel de grote kans dat er geen grote updates zullen verschijnen nemen we voor die 100 euro voor lief. De Wiko Rainbow Jam is zeker geen miskoop.

Op onze speciale Wiko Rainbow Jam pagina vind je alle prijzen, verkooppunten, specificaties en het gerelateerde nieuws. Klik hiervoor op de onderstaande button.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Wiko Rainbow Jam
 • 7/10
  Design - 7.0/10
 • 7.7/10
  Gebruiksgemak - 7.7/10
 • 7/10
  Camera - 7.0/10
 • 7.6/10
  Snelheid - 7.6/10
 • 9.3/10
  Uithoudingsvermogen - 9.3/10
 • 9.7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9.7/10
8.1/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Erg goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Uithoudingsvermogen
 • Dual-sim
 • Geluidskwaliteit
 • Scherm ontgrendelen door twee keer te tikken (Tap to Wake)

Minpunten

 • Camera levert wisselende kwaliteit
 • Vertaling niet altijd optimaal
 • Niet volledig beschermd tegen bijvoorbeeld Stagefright
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel