Wiko View 2 review: stijlvol toestel is nét iets te duur

De Wiko View 2 was misschien wel dé verrassing tijdens het Mobile World Congress eerder dit jaar. Waar dunne randen en een notch eerder alleen voor dure toestellen waren weggelegd, zien we die nu ook bij goedkope(re) toestellen. We testen de nieuwe smartphone uit Frankrijk in onze uitgebreide Wiko View 2 review.

Wiko View 2 review

Veel fabrikanten brengen tegenwoordig een smartphone uit met een groot scherm en dunne randen rondom het toestel. Waar dit eerder alleen was weggelegd voor de duurdere smartphone, worden de laatste tijd ook minder dure en zelfs goedkope smartphone met een groot scherm en dunne randen uitgebracht. Het Franse Wiko heeft met de View 2 ook een toestel met een groot scherm en dunne randen op de markt gebracht voor nog geen €200,-. Of dit ook een geslaagd toestel is lees je in deze Wiko View 2 review.

De Wiko View 2 is de opvolger van de Wiko View. Dit toestel had ook al dunne schermranden, maar Wiko heeft met de View 2 een smartphone op de markt gebracht nog net iets meer scherm en dunnere randen. De Wiko View 2 heeft wel een zogenaamde notch. Er is nogal wat commentaar op smartphones met een notch. Ik zag hier tot voor kort niet zo het probleem van, maar door de ervaring van de notch op de View 2 vind ik een notch toch wel wat irritant. We bespreken het toestel in de Wiko View 2 review.

Wiko View 2 review

Verkooppakket

Het verkooppakket van de Wiko View 2 is vrij standaard. Het toestel wordt geleverd met een headset waarvan de geluidskwaliteit heel redelijk is, een lader, het gebruikelijke boekwerk en uiteraard het toestel zelf.

Wiko View 2 design

Design en interface

Als je de View 2 voor het eerst ziet, dan valt meteen op dat het een vrij slank toestel is. Je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat de telefoon een 6,0 inch scherm heeft. Dit beeldscherm heeft een niet al te hoge resolutie van 1528 bij 720 pixels. Hier merk je in de praktijk vrij weinig van en is niet slecht voor deze prijsklasse. Uiteraard zie je het wel dat het geen Full-HD scherm is, maar doordat kleuren mooi worden weergegeven, kijk je met plezier naar het scherm. De helderheid is in de volle zon helaas iets aan de magere kant, maar over het algemeen is de helderheid prima.

Aan de bovenkant van het scherm heeft Wiko de notch geplaatst. In deze notch zit de 16 megapixel selfie camera verwerkt. Boven de notch zit de speaker geplaatst. Aan de rechterkant van de speaker zit de LED-notificatie.

Wiko View 2 achterkant

De camera van 13 megapixel en de LED-flitser zijn aan de achterkant in linker bovenzijde geplaatst en steken iets uit. De LED is onder de camera geplaatst. De vingerafdrukscanner heeft Wiko ook op de achterkant geplaatst. Onder de vingerafdrukscanner is het beeldmerk geplaatst. Deze vingerafdrukscanner is overigens erg traag wanneer het scherm uit staat. Het duurt een volle seconde voordat het scherm aan gaat. Wanneer je het toestel eerst “wakker maakt” door dubbel te tikken op het scherm, reageert de vingerafdrukscanner wel meteen.

De achterkant is gemaakt van plastic, maar voelt absoluut niet goedkoop aan. Bovendien ziet de achterkant ook nog eens premium uit door de glimmende afwerking. Wel zie je werkelijk elke vingerafdruk op de achterkant.

Aan de linkerkant zit het simkaartslot geplaatst. In dit slot kun je ook een SD-kaart kwijt van maximaal 128 GB. Aan de bovenzijde heeft Wiko de 3,5mm aansluiting geplaatst. De rechterkant is gevuld met de aan- en uit-knop en de volume knop. Aan de onderkant zit de speaker en een Micro-USB aansluiting. Jammer dat Wiko hier heeft gekozen voor een Micro-USB en geen USB-C aansluiting.

Wiko View 2 menu

Interface

Waar ik erg positief over ben is de interface. Wiko heeft er namelijk voor gekozen om de View 2 van een kale versie van Android te voorzien. Wiko heeft hier een paar functies aan toegevoegd zoals dubbel tikken om het scherm aan te zetten. Op dit moment draait de Wiko View 2 op Android 8.0. Het zou mooi zijn als Wiko de View 2 snel update naar Android 8.1 en Android-versies hoger. De Wiko is niet uitgerust met Android One.

Ontgrendelen

Je kunt de View 2 op verschillende manieren ontgrendelen. Uiteraard kan dit met de vingerafdrukscanner, maar ook met gezichtsherkenning. Deze gezichtsherkenning werkt verrassend goed. Een andere mogelijkheid is om het toestel te ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken. Je kunt de Wiko View ook zo instellen, dat het toestel uit slaapstand wordt gehaald wanneer je het toestel oppakt. Je krijgt dan meteen je notificaties te zien. Ontgrendelen moet dan nog wel met je vingerafdruk als je dit in hebt gesteld.

Wiko View 2 Slimme Actie

Door op je thuisscherm van beneden naar boven te vegen open je het overzicht met al je apps. Door van boven naar beneden te vegen open je het zoekscherm en als je van links naar rechts veegt, open je je nieuws feed.

Zoals al eerder geschreven heeft Wiko weinig aanpassingen aan Android gedaan. Onder instellingen vind je een paar extra handige toevoegingen, maar dat is het dan ook. Uiteraard zijn alle standaard instellingen van Android aanwezig.

Wiko View 2 design

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Natuurlijk is de Wiko View 2 prima geschikt om mee te bellen. Over de geluidskwaliteit heb ik weinig aan te merken. Ook het volume is prima. Om te bellen en sms-en maak je gebruik van de standaard Google telefoon app en berichten app. Mocht je liever een andere app voor deze functies willen; in de Google Play Store staan ruim voldoende alternatieven. Het toestel heeft ondersteuning voor de gangbare netwerken 2G, 3G en 4G. Het trillen had van mij iets harder gemogen.

Wiko View 2 notificaties

Ook internetten doe je met de standaard browser van Google, namelijk Google Chrome. Dit zal voor de meeste gebruikers geen onbekende browser zijn. Het werkt op de View 2 dan ook hetzelfde. Verbinding maken met internet kun je dus doen door middel van het 2G, 3G en 4G netwerk en uiteraard ook via WiFi. Helaas ondersteund de View 2 geen 5 GHz band en zul je het moeten doen met de 2.4 GHz band.

De Wiko View 2 beschikt ook over de gebruikelijke verbindingsfuncties zoals Bluetooth en NFC. Het is ook mogelijk om te casten met de View 2. De telefoon heeft ook een proximity-sensor, gyroscoop, kompas en accelerometer aan boord.

Wiko View 2 display

Multimedia: muziek en films

Hoewel de View 2 geen high-end toestel is, is het geluid prima in orde. Zeker voor een smartphone van nog geen € 200,-. Het geluid van de speaker aan de onderkant van het toestel is hard genoeg, maar iets te schel. Muziek luisteren doe je overigens met de standaard muziek app van Google, Play Music. Ook hier geldt weer dat er in de Google Play Store genoeg alternatieven zijn te vinden.

Wat tegenwoordig ook een “ding” is, is de aanwezigheid van de 3,5mm aansluiting voor een headset. Deze aansluiting zit lang niet meer op elk toestel, maar Wiko heeft ervoor gekozen om de View 2 van een 3,5mm aansluiting te voorzien. Dit vind ik een pluspunt. Wiko levert ook een headset mee bij het toestel. Hier hoef je geen wonderen van te verwachten. Het geluid is redelijk, maar de oortjes zijn niet al te comfortabel en gaan na een tijdje pijn doen.

Wiko View 2 achterkant

Beeldscherm

Het beeldscherm is een belangrijk onderdeel van een smartphone. Een slecht beeldscherm kan een smartphone ervaring verpesten, ook al is het toestel nog zo snel. Hoewel de View 2 niet over een Full-HD scherm beschikt, is het beeldscherm prima. Natuurlijk niet te vergelijken met een Samsung Galaxy S9, maar het levert ook geen ergernis op. Een voordeel van een wat minder hoge resolutie van scherm is dat het niet zoveel stroom kost. Hierdoor gaat de accu dus langer mee.

Wiko View 2 camera

Camera: foto’s en video’s

Voor een smartphone van onder de €200,- kan je niet veel verwachten op het gebied van foto’s. Echter maakt de View 2 prima foto’s voor een budget smartphone. Het toestel is achterop uitgerust met een 13 megapixel camera. Vlak onder de camera is de LED flitser geplaatst.

De camera app is vrij simpel van opzet. Door horizontaal over het scherm te vegen wanneer de camera app is geopend, wissel je van modus. Door verticaal over het scherm te vegen met de camera app open, wissel je van camera. Aan de zijkant kun je instellingen wijzigen, de flitser aan- of uitzetten en schakelen tussen HDR functies.

Fotokwaliteit

De foto’s die de View 2 maakt zijn heel redelijk te noemen, zeker voor een budget smartphone. De kleuren worden aardig natuurgetrouw weergegeven. Wanneer je de camera binnenshuis gebruikt, worden de foto’s snel minder scherp. Ook foto’s in het donker worden snel van mindere kwaliteit. Ons fotoalbum vol foto’s die we gemaakt hebben met de Wiko View 2, vind je op Flickr.

Wiko View 2 fotokwaliteit

Front-camera

De front-camera maakt foto’s van maximaal 16 megapixel en maakt ook prima foto’s. De camera heeft soms wel moeite met scherpstellen, dit duurt soms behoorlijk lang. Om mooie selfies te maken, heb je een speciale “smooth skin” modus. Met deze modus vervaag je je rimpels. Foto’s gemaakt in deze modus zien er erg nep uit. Ook heb je een modus waarbij je de achtergrond vervaagt. Deze modus werkt niet echt lekker en vervaagt soms te veel.

Videocamera

Filmen kun je met beide camera’s doen in Full-HD (1080p) of 720p. Ook hier zijn de beelden weer redelijk te noemen, al zijn de beelden soms wat flets te noemen. De camera beschikt ook over beeldstabilisatie en deze werkt prima. In de voorbeeldfilmpjes kun je het verschil zien.

Galerij

Er wordt door Wiko geen aparte galerij app meegeleverd. Standaard is de Google foto’s app geïnstalleerd. Dit is een uitstekende app met veel mogelijkheden, zoals je wellicht weet. Je foto’s worden automatisch geüpload naar de cloud, zodat je ze nooit meer kwijt raakt. Ook heeft de app een slimme zoekfunctie waarmee je snel de juiste foto vindt.

Wiko View 2 vingerafdrukscanner

Overige mogelijkheden

De Wiko View 2 is vrij basic te noemen. Toch heeft het toestel een paar extra functies meegekregen. Eén daarvan is de vingerafdrukscanner. Helaas is de vingerafdrukscanner niet erg snel. Zeker niet wanneer het toestel in slaapstand staat. Wanneer je de View 2 uit slaapstand haalt met de vingerafdrukscanner, duurt het een volle seconde voordat het scherm aangaat. Wanneer het scherm aanstaat of je opent bijvoorbeeld een app met de vingerafdrukscanner, dan is de scanner wel lekker snel.

Wiko View 2 notch

Notch

De Wiko View 2 heeft een notch meegekregen. Hierin zit de selfie camera verwerkt. Helaas is deze niet softwarematig uit te schakelen. Hierdoor kan het voorkomen dat je binnen een app een deel mist doordat de notch ervoor zit. Dit kan behoorlijk irritant zijn.

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

De processor die de View 2 aandrijft is de Snapdragon 435, ondersteunt door 3GB RAM. De Snapdragon 435 is niet de snelste processor en dit is te merken. Zo af en toe duurt het even voordat het toestel reageert. Het toestel draait op Android 8.0 met de beveiligingspatch van mei. Wiko heeft over deze versie van Android geen eigen skin gelegd en dit juichen we toe. We hopen van harte dat de Franse fabrikant het updaten serieus neemt in de toekomst.

De View 2 is voorzien van 32GB opslagruimte dat uit te breiden is met een SD-kaart van maximaal 128GB.

Wiko View 2 test

Uithoudingsvermogen

De accu in de View 2 is 3000 mAh groot. Doordat het scherm van wat mindere kwaliteit is, had ik verwacht dat de accu lekker lang mee zou gaan. Dit is niet het geval. Slecht is het zeker niet, met een screen-on-time van tussen de 3 en de 4 uur. Bij intensief gebruik haal je het eind van de dag wel, maar veel zul je niet overhouden. Wat jammer is, is dat er geen snellader wordt meegeleverd. Het opladen duurt dus even. Als je gewend bent aan een snellader, zal deze lader nog wel eens voor een zucht kunnen zorgen.

Wiko View 2 ervaringen

Beoordeling

De Wiko View 2 is voor een budget smartphone zeker geen slecht toestel. Het toestel ligt prettig in de hand en maakt redelijke foto’s. Wanneer je het toestel vergelijkt met zijn naaste concurrenten, zoals de Xiaomi Mi A1 en de Moto G6 (review), komt deze smartphone net iets te kort. Had Wiko gekozen voor bijvoorbeeld de snellere en energiezuinige Snapdragon 625, dan zou het toestel een stuk sneller zijn. Nu vind ik het toestel net iets te duur. Een prijs van ongeveer €150,- zou reëler zijn.

Alle details over de Wiko View 2, samen met de specificaties en actuele prijzen vind je via onderstaande button op de Wiko View 2 pagina.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Wiko View 2
 • 7/10
  Design - 7.0/10
 • 7.5/10
  Gebruiksgemak - 7.5/10
 • 7.8/10
  Camera - 7.8/10
 • 6/10
  Snelheid en prestaties - 6.0/10
 • 7.5/10
  Uithoudingsvermogen - 7.5/10
 • 6.2/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 6.2/10
7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Mooi scherm
 • Redelijke camera
 • Kale Android-versie
 • Groot scherm, dunne randen

Minpunten

 • Notch zit soms in de weg
 • Micro-USB
 • Trage vingerafdrukscanner
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel