Review: Microsoft Universal Mobile Keyboard

Berichten en documenten maken, voor beide heb je er een nodig: een toetsenbord. Het Microsoft Universal Mobile Keyboard is een accessoire voor je smartphone of tablet. Wij namen de proef op de som, wat heeft het Microsoft Mobile Keyboard jou te bieden? Je leest het in onze review van dit compacte toetsenbord.

Microsoft Universal Mobile Keyboard

Even een e-mailtje samenstellen of een document bewerken, soms heb je genoeg aan het kleine toetsenbord op je display. Maar in een aantal gevallen is een los toetsenbord erg handig, bijvoorbeeld wanneer je veel onderweg bent, notuleren bij een vergadering of het maken van aantekeningen tijdens een hoorcollege. Met het Microsoft Universal Mobile Keyboard moet dit alles een stuk aangenamer worden gemaakt.

Universal-mobile-keyboard-4

Het Universal Mobile Keyboard is ontworpen voor Android smartphones en tablets maar is ook te gebruiken met het Windows-besturingssysteem op tablets. Voor Apple gebruikers biedt het toetsenbord ondersteuning voor zowel de iPhone als de iPad.

Verkooppakket

In de doos van de Microsoft Universal Mobile Keyboard vinden we naast het toetsenbord ook een dunne USB-laadkabel. Ook vinden we in de compacte doos een simpele en duidelijke gebruikershandleiding, een boekje met garantie-informatie.

Universal-mobile-keyboard-8

De gebruikershandleiding treffen we overigens nog korter aan tussen de deksel/standaard van het toetsenbord. Microsoft schept hiermee een hoopvolle verwachting dat het in gebruik nemen van deze accessoire geen lastig karwei moet zijn.

In het dagelijks gebruik

Het Microsoft Universal Mobile Keyboard is een compact toetsenbord, ter vergelijking het toetsenbord is net iets breder dan de Nexus 9. Wanneer we de cover openklappen zien we in de deksel een uitsparing, hierin kun je je tablet of smartphone plaatsen. Groot voordeel van deze deksel is dat deze eenvoudig los te maken is van het toetsenbord zelf. Hiermee kun je dan je tablet of smartphone iets verder op een tafel plaatsen, zodat comfortabeler kunt werken. Ook kun je een apparaat onder twee verschillende hoeken in de cover zetten, op die manier kun je een prettige kijkhoek kiezen.

Universal-mobile-keyboard-5

De deksel van het Universal Mobile Keyboard is gemaakt van een materiaal wat tegelijkertijd als anti-slip dient. Wel heeft dat als nadeel dat het materiaal snel wat vies wordt. Doordat je de deksel wel los kunt koppelen van het toetsenbord is deze makkelijk schoon te maken.

Universal-mobile-keyboard-6

Aan de rechterzijde van het toetsenbord is de aan- en uitknop te vinden en de USB-aansluiting. Deze aansluiting kan gebruikt worden voor het opladen van het toetsenbord. Het toetsenbord schakelt automatisch uit wanneer de deksel wordt gesloten, heb je het Universal Mobile Keyboard weer nodig, openen en hij staat weer aan. Het keyboard beschikt over een Lithium-batterij met een capaciteit van 300mAh, Microsoft belooft hierbij dat op een acculading het toetsenbord 6 maanden mee gaat. In de 4 weken dat wij het toetsenbord intensief gebruikt hebben, hebben we deze slechts 1x moeten opladen.

Universal-mobile-keyboard-3

Het Universal Mobile Keyboard van Microsoft maakt gebruik van Bluetooth om te verbinden met je device. Wanneer je het toetsenbord koppelt dien je op het keyboard de verbindingscode in te tikken. Hierna zal je device verbinden met het toetsenbord en kun je aan de slag.

Universal-mobile-keyboard-2

Aan het Universal Mobile Keyboard kun je zoals eerder genoemd 3 soorten apparaten koppelen, Apple devices, Android-devices en Windows apparaten. Om snel te kunnen schakelen is op het toetsenbord een schuif aangebracht. Meerdere apparaten van hetzelfde soort tegelijkertijd gebruiken werkt daarentegen niet, je zult eerst de Bluetooth verbinding moeten verbreken en vervolgens het andere apparaat verbinden met het keyboard.

Universal-mobile-keyboard-7

Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van het Microsoft toetsenbord is het even wennen. Het toetsenbord is natuurlijk kleiner dan een regulier toetsenbord maar heeft wel voldoende ruimte tussen de individuele toetsen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel een document kunt bewerken zonder een foute aanslag te maken. Toch kan het zijn dat een toetsenbord van dit formaat niet voor iedereen comfortabel is.

Microsoft-Universal-mobile-keyboard-9

Ook wanneer je een mechanisch toetsenbord gewend bent kan het typen op de platte toetsen als minder prettig worden ervaren. Tijdens het typen met het Universal Mobile Keyboard merken we zelf geen vertraging tussen het aanslaan van een toets en de weergave op onze tablet of smartphone.

Sneltoetsen

Op het toetsenbord zijn zogeheten mediatoetsen opgenomen, hiermee kun je onder andere muziek pauzeren en het volume regelen. Ook kun je je device ontgrendelen met de knop waarop een sleutelhanger staat afgebeeld. Via de knop waarop een huis staat afgebeeld keer je terug naar je homescreen en met de escape-toets ga je een stap terug.

Universal-mobile-keyboard-1

Met het Universal Mobile Keyboard van Microsoft kun je ook gebruik maken van sneltoetsen als CTRL+C of CTRL+V waarmee je snel kunt kopiëren en plakken, ook op Android-devices.

Conclusie

Het Microsoft Universal Mobile Keyboard is een handzame en nette accessoire waarmee je gemakkelijk onderweg of thuis kunt werken. Ook zijn wij te spreken over de accuduur van het toetsenbord en de mogelijkheid om het toetsenbord op te laden. Het opladen is niet bij alle mobiele toetsenborden mogelijk, de Logitech K480 heeft deze mogelijkheid niet.

Toch zijn de toetsen op het toetsenbord niet voor iedereen even prettig en wordt vooral de cover snel vies. Voordeel van de cover is wel dat deze losgemaakt kan worden van het toetsenbord. Ook is het jammer dat er slechts één Android apparaat tegelijkertijd gekoppeld kan worden met het toetsenbord, snel schakelen tussen je smartphone en tablet is er niet bij.

Het Microsoft Universal Mobile Keyboard heeft een adviesprijs van 79,99 euro en is verkrijgbaar bij onder andere Coolblue en Alternate.

Specificaties

Afmetingen (L x B x D) 242 x 109 x 12 mm
Gewicht 365 gram
Accu 300mAh Lithium batterij
Connectie Bluetooth 3.0 compatible
Toetsen QWERTY met functietoetsen
Ondersteuning Microsoft Windows 8+
Mac OS 10.7+
iOS v6+
Android 4+
Microsoft Universal Mobile Keyboard
 • 8.9/10
  Dagelijks gebruik - 8.9/10
 • 8/10
  Degelijkheid - 8.0/10
 • 9.5/10
  Mogelijkheden - 9.5/10
 • 8.6/10
  Draaggemak - 8.6/10
 • 8.7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 8.7/10
8.7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Accuduur
 • Vormgeving
 • Oplaadbaar
 • Cover kan los van het toetsenbord
 • Anti-slip onder toetsenbord en cover

Minpunten

 • Vooral cover snel vies
 • Toetsen niet voor iedereen comfortabel
 • Slechts 1 Android-device tegelijkertijd

Lees ook

Reageer op dit artikel