AZ Screen Recorder: gratis en onbeperkt je scherm filmen (review)

Hoe vaak stuur je niet meerdere screenshots achter elkaar om aan iemand uit te leggen hoe iets werkt? Wat veel mensen niet weten is dat er talloze apps bestaan die je scherm filmen, waardoor je dus flink wat werk en tijd bespaart. AZ Screen Recorder is zo’n app die erg veel te bieden heeft, zonder beperkingen. Alles over deze handige schermopname-app lees je in de AZ Screen Recorder review.

AZ Screen Recorder

AZ Screen Recorder is de ideale app om je scherm te filmen: het is de enige gratis app in de Play Store die je kan gebruiken zonder tijdslimiet. Verder is ook geen root nodig om een opname te maken. Bovendien is de app erg simpel in gebruik: filmen maar!

Geen fratsen

Waar AZ Screen Recorder in uitblinkt is de simpelheid, terwijl het tegelijkertijd enorm functioneel is. Na het opstarten kom je namelijk niet zoals met de meeste apps in een menu. In plaats daarvan krijg je een pop-up menuutje te zien dat over je scherm heen ligt en je alle kanten op kan slepen.

AZ Screen Recorder

Dit is met opzet gedaan zodat je eerst naar de juiste app of plek kan navigeren voordat je met het opnemen van je scherm begint. Het starten van een opname gaat via een duidelijk rode knop die tot weinig verbeelding overlaat. Ben je eenmaal klaar met opnemen, dan kan je de opname stoppen via de notificaties of met een dubbelklik op een klein rood stipje rechtsonder in beeld.

Uit ervaring merken wij dat de eerste optie netter is, aangezien je anders tijdens de opname continu een knipperend rood lichtje rechtsonder in beeld hebt. Dit kan op termijn afleidend werken. Het is ook mogelijk om de opname te stoppen door het scherm te vergrendelen met de standby-toets. Daarnaast kan je via een notificatie die je krijgt als je op de opname stopt meteen het filmpje wissen, bekijken of delen.

Mocht je tijdens een opname ineens dringends iets anders moeten doen, dan kan je de opname ook pauzeren door één keer rechtsonder te klikken, om zo later de opname weer te kunnen hervatten, iets wat zeker handig van pas kan komen.

Vele opties

Naast deze startknop zijn de instellingen te vinden: hier kan je enkele handige zaken aanpassen.

AZ Screen Recorder

Tot de vele opties behoren onder andere het instellen van de map waar de gemaakte video’s staan opgeslagen zodat je ze makkelijk kan terugvinden, de resolutie van de opgenomen beelden, de bitrate (de vloeiendheid van de opgenomen beelden) en zelfs een time-lapse met zowel versnelling als vertraging. AZ Screen Recorder ondersteunt een resolutie tot Full HD, waardoor de opgenomen beelden er ook op grote computerschermen scherp uit zullen zien.

Speciaal voor het opnemen van een tutorial is er de optie om de audio aan te zetten tijdens het opnemen, waardoor je dus aan iemand zowel mondeling als met beeld kan uitleggen hoe iets zit. Om alles zo helder mogelijk te maken kan je er daarnaast ook voor kiezen om op de plek waar je het scherm aanraakt een wit puntje te laten verschijnen, waardoor de kijkende persoon precies weet wat je doet. Duidelijker wordt een uitleg niet!

AZ Screen Recorder

In het menu kan je al je gemaakte video’s bekijken in een output-map, al heeft deze functie niet veel toegevoegde waarde als je al je video’s in één map bewaart. Als laatste in het rijtje staat de applicatie-sluiten knop. Dit icoontje is wat ongelukkig gekozen, het was misschien duidelijker geweest om hier een kruis neer te zetten. Na een tijdje wen je hier wel aan, dus hinderlijk is het niet.

Het instellingenscherm is verder overzichtelijk weergegeven en doet precies wat hij zegt. Sommige opties zoals het aanzetten van de front-camera tijdens een opname zitten verstopt in de pro-versie, maar dit kan je niet zien voordat je erop klikt. Zo wordt je dus ongewild geconfronteerd met de betaalde versie van de app wat niet zo fijn is. Prettig is dat je niet zomaar gelijk het item hebt aangeschaft.

Een gegeven paard…

Gelukkig hoef je deze pro-versie niet aan te schaffen om de uitgebreide basis-functionaliteiten te hoeven gebruiken. Je hebt namelijk geen last van reclames of andere pop-ups, dus een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. AZ Screen Recorder is een uitstekende app en één waar je ontzettend veel plezier mee kan beleven in de toekomst. Voortaan stuur jij dus geen tientallen screenshots, maar een kort filmpje!

AZ Screen Recorder - No Root
AZ Screen Recorder - No Root
Ontwikkelaar: AZ Screen Recorder
Prijs: Gratis+
AZ Screen Recorder
 • 8/10
  Vormgeving - 8.0/10
 • 9/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.0/10
 • 9.5/10
  Mogelijkheden - 9.5/10
 • 10/10
  Snelheid - 10.0/10
 • 9/10
  Privacy - 9.0/10
9.1/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Zonder tijdslimiet opnemen
 • Uitgebreide opties
 • Pop-up menu overal neer te zetten
 • Geen root-toegang noodzakelijk

Minpunten

 • Geen duidelijk exit-icoontje
 • Verborgen pro-opties in instellingen-menu

Lees ook

Reageer op dit artikel