Habit Tracker: verbeter jezelf met gewoontes (review)

We weten dat het lastig kan zijn om jezelf een gewoonte aan of af te leren. Elke week het huishouden, je dagelijkse hoeveelheid push-ups, de hond uitlaten: het kan nogal veel moeite zijn. Om je wel aan deze taken te houden is Habit Tracker ontwikkeld. Deze app laat je gewoontes invoeren waaraan jij herinnert wil worden om ze daadwerkelijk te doen. Slaagt Habit Tracker in deze opzet of maak jij er een gewoonte van deze app te negeren?

Habit Tracker

Habit Tracker is gemaakt om gewoontes aan te leren. Het staat helemaal vrij wat voor gewoontes en hoe vaak, deze mag je zelf invullen. Ook krijg je op bepaalde tijden herinneringen om deze gewoontes uit te voeren zodat je ze niet zomaar vergeet. Ook kan je gewoontes uit de app zelf halen als je wat inspiratieloos bent, waardoor je al snel op gang bent.

Habit Tracker

Nuttige setup

De setup van de app is niet het standaard introductiescherm met informatie: je moet namelijk invullen hoe laat je opstaat, hoe laat je ‘s middags eet en hoe laat je weer gaat slapen. Deze gegevens worden gebruikt om je ’s ochtends te herinneren aan de dingen die je vandaag moet doen. Daarnaast krijg je als je gaat slapen de gewoontes te zien die je hebt voltooid of welke je nog moet doen.

Het toevoegen van een gewoonte is erg simpel: de vele opties spreken voor zich en zorgen ervoor dat je makkelijk een gewoonte precies naar jouw eigen hand kan zetten. Denk aan wanneer de gewoonte moet beginnen en wanneer moet zijn afgelopen etc. Ook kan je om de door jou ingestelde hoeveelheid dagen een herinnering krijgen dat je bijvoorbeeld het huishouden moet doen of je blog updaten. Daarnaast is ook nog de mogelijkheid om een to-do toe te voegen, deze gebruik je als je iets moet doen wat niet vaker terugkomt.

Habit Tracker

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om gewoontes van Habit Tracker zelf te gebruiken als je zelf even geen ideeën hebt. Zo krijg je een zo compleet mogelijk geheel van zowel je eigen, specifieke gewoontes als de meer algemene.

Habit Tracker

Heel veel informatie

Eenmaal al je gewoontes ingesteld is het zaak om deze af te vinken zodra je deze hebt voltooid. Is dit niet het geval, dan krijg je dus voor het slapen gaan nog een herinnering dat je nog gewoontes heb openstaan, waardoor je dus consequent eraan wordt herinnerd dat je gewoontes van belang zijn. Zo kom je er dus niet zomaar onderuit!

Habit Tracker

Met veel mogelijkheden je gewoontes bijhouden is de kracht van Habit Tracker: zo kan je onder andere al je statistieken op een strak vormgegeven cirkeldiagram laten weergeven, zodat je precies weet hoeveel gewoontes je volhoudt en hoeveel niet. De tijdsperiode om dit te meten is hier makkelijk in te stellen. Voor meer specifieke informatie kan je ook per gewoonte je statistieken inzien via een grafiek.

Habit Tracker

Daarnaast is er de mogelijkheid om je opkomende gewoontes van morgen in te zien, net als van de volgende 30 dagen in een lijstweergave. Bovendien kan je ook nog een soort calendar-view van je habits per maand zien. Dit geeft de mogelijkheid snel een langere tijd vooruit kan kijken welke gewoontes er op je staan te wachten. Maar ook het verleden is belangrijk, waardoor je ook je voltooide gewoontes kan inzien. Wil je onafhankelijk van tijd je gewoontes inzien, dan kan dit ook door de knop “all tasks.”

Habit Tracker

Ook is er de mogelijkheid om taken af te vinken via je smartwatch: kleine dingen, maar het toont wel aan dat de maker van de app veel zorg heeft besteed aan Habit Tracker en dat maakt de app net wat fijner om te gebruiken. Het design van de app is verder ook erg netjes, material design is overal toegepast en de app werkt erg snel en fijn. Met de uitgekiende meldingen is het al met al dus een complete app die niet veel te wensen overlaat. Toch is er een pro-versie met nog wat meer opties, waaronder een complete backup van je gewoontes waardoor je bij een nieuwe telefoon makkelijk je gegevens kan terugzetten. Ook verdwijnen de advertenties uit de app.

Tijdens de testperiode was er wel een klein probleem met de meldingen: er werden geen meldingen doorgegeven als de app niet na het opstarten handmatig werd opgestart. Misschien ligt dat Android 5.1 waar de app op is getest of aan de app zelf: in dat laatste geval zal dit probleem met een snelle bugfix op te lossen moeten zijn.

Habit Tracker: Goals & To-do's
Habit Tracker: Goals & To-do's
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis
Habit Tracker
 • 9/10
  Vormgeving - 9.0/10
 • 8.7/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8.7/10
 • 8.5/10
  Mogelijkheden - 8.5/10
 • 9.2/10
  Snelheid - 9.2/10
 • 7.5/10
  Privacy - 7.5/10
8.6/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Uitgebreide statistieken
 • Online gewoontes
 • Strak uiterlijk
 • Handige meldingen
 • Zowel habits als to-do’s

Minpunten

 • Meldingen werken niet altijd goed
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel