TUFFS Notification Shortcuts: apps starten vanuit je notificatiebalk (review)

Ontwikkelaars zoeken vaak naar methodes om gebruikers steeds sneller apps of andere shortcuts te laten opstarten. Dit kan onder andere via gestures in een geschikte launcher. Mocht je nog sneller je apps willen openen, dan is er nu TUFFS Notification Shortcuts. Is deze app de moeite waard om dagelijks te gebruiken, of is het een leuk probeersel die je maar beter links kan laten liggen?

TUFFS Notification Shortcuts

TUFFS Notification Shortcuts is vrij nieuwe Android-app. Deze app laat je tot 5 apps toevoegen in een balk in je notificatiecentrum. Het is daarbij dus mogelijk om vanuit de notificatiebalk direct een app te openen. Of deze app echt zo handig is, lees je in onze TUFFS Notification Shortcuts review.

Goed begin is het halve werk

Bij het voor het eerst opstarten van TUFFS Notification Shortcuts word je begroet met een handige uitleg hoe de app werkt. Erg fijn, want de werking van de app werkt niet helemaal intuïtief mocht je de inleiding overslaan.

TUFFS

Na de intro kom je in een keuzemenu. Hier staat vreemd genoeg “Home” tussen, terwijl je al in de app zit. Je verwacht dus niet een Home nodig te hebben. Later werd me duidelijk dat dit is gedaan om een overdadige animatie te kunnen gebruiken als je linksboven op het hamburgermenu klikt. In het begin is het erg leuk om deze animatie over je scherm te zien stuiteren, maar later wordt het een beetje eentonig en zelfs vervelend als je even snel van instellingen naar home wilt gaan. Verder is er slordig “Setting” neergezet in plaats van “Settings.” Een klein detail, maar deze zaken laten juist zien of er zorg aan de app is besteed of niet.

Je eigen balk samenstellen

TUFFS

Shortcuts toevoegen gaat erg makkelijk in TUFFS. Je klikt op het rondje welke je wilt veranderen en je krijgt vanzelf een waslijst aan keuze. Hier kan je zowel kiezen tussen een app, boeken, documenten, contacten en nog meer. Deze staan onder het kopje “Shortcuts.” Mocht je dus een boek lezen of een website vaak bezoeken dan kan je deze met het grootste gemak toevoegen aan je eigen balk. Vreemd genoeg kunnen apps en shortcuts alleen via het Home-scherm worden toegevoegd, en dus zoals je verwacht in settings.

TUFFS

Daarna is het tijd om een kleur te geven aan je eigen balk, zodat er een vrolijk en kleurrijk geheel kan ontstaan. De manier waarop je zelf je kleur kan kiezen is zo verwarrend dat een poging wagen al behoorlijk wat tijd inneemt. Vooral de twee onderste balken zorgen voor de nodige verwarring. Een leuk kleurtje staat verder niet verkeerd op een Samsung of HTC, maar voor een telefoon met stock Android is het vrij lelijk en komt het kinderachtig over. Gelukkig is het mogelijk om de kleuren helemaal uit te zetten voor een rustiger geheel zodat de balk niet heel erg opvalt als je je notificaties bekijkt. Toch komt het geheel wat vreemd over in stock-Android doordat je notificatiecentrum ineens wat voller lijkt.

TUFFS

Geen overbodige zaken

Wat de appmaker erg goed heeft gedaan is het weglaten van overbodige zaken. Het grootste voorbeeld hiervan is het ontbreken van achtergrondprocessen. Dit zorgt ervoor dat de app geen enkele invloed heeft op je accuduur. Daarnaast worden er ook buitengewoon weinig permissies gevraagd voor de app, drie in totaal. Ten slotte zijn er ook geen advertenties aanwezig in de app, een ander groot pluspunt. Daarentegen word je wel elke keer bij het opstarten van de app gestoord met een popup die om een review vraagt voor de Play Store. Dit wordt op de lange termijn erg hinderlijk om steeds weg te klikken.

Opstarten

Het grootste minpunt van de app is dat je hem elke keer moet opstarten bij gebruik. Heb je hier geen zin in, dan zal je de pro-versie moeten aanschaffen. In de pro-versie kan je ook een tweede rij icoontjes toevoegen en thema’s gebruiken.

Onnodig

In de praktijk kwam het regelmatig voor dat ik de app vergat op te starten nadat ik mijn telefoon had uitgezet. En om eerlijk te zijn miste ik de app helemaal niet. TUFFS is simpelweg onnodig door mijn huidige manieren om apps snel te starten. Om nu helemaal opnieuw te wennen aan een nieuwe balk vond ik geen prettige ervaring. Al deze redenen zijn genoeg om de app weer van mijn telefoon af te gooien en weer een overzichtelijk notificatiecentrum te hebben. Zoals genoemd kan het per telefoon verschillen hoe goed de app op jouw telefoon staat, dus TUFFS is zeker het uitproberen waard. De app wissen kan altijd nog!

TUFFS Notification Shortcuts
TUFFS Notification Shortcuts
Ontwikkelaar: Zombomob
Prijs: Gratis+
TUFFS Notification Shortcuts
 • 6.5/10
  Vormgeving - 6.5/10
 • 5.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 5.5/10
 • 7/10
  Mogelijkheden - 7.0/10
 • 6.5/10
  Snelheid - 6.5/10
 • 9/10
  Privacy - 9.0/10
6.9/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Geen achtergrondprocessen
 • Zowel apps als contacten, boeken en websites zijn toe te voegen
 • Mogelijkheden om te personaliseren

Minpunten

 • Onlogische indeling app
 • Kleuren kiezen verwarrend
 • Elke keer app opnieuw opstarten bij gebruik
 • Irritante popup bij opstarten
 • Spelfouten
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel