10.000 gebruikers kunnen nog dit jaar inchecken in het OV met hun smartphone

De OV-Chipkaart wordt sinds jaar en dag al gebruikt om te reizen met het openbaar vervoer. Het is niet ondenkbaar dat we dit binnenkort ‘gewoon’ met de smartphone doen. De pilot genaamd ‘Smart OV’ zal nog dit jaar verder uitgebreid worden met meer testers. Hierdoor kunnen 10.000 geïnteresseerden voortaan in- en uitchecken met de smartphone.

Smart OV

In- en uitchecken met je smartphone in het openbaar vervoer wordt sinds enige tijd getest in de pilot Smart OV. De OV-sector in Nederland werkt hiervoor samen met de providers KPN en Vodafone. Nog dit jaar zal op bescheiden schaal de test verder uitgerold worden waardoor circa 10.000 gebruikers zich aan kunnen melden voor de pilot. Vorig jaar april startte Vodafone al met een proef om in het openbaar vervoer te betalen met je smartphone, maar hier konden slechts 100 mensen aan meedoen.

Telecombedrijven

Volgens Bart Schmeink, voortzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en directeur van Connexxion, was het onderhandelen met telecombedrijven niet altijd even makkelijk. Schmeink laat weten dat telecombedrijven veel geld betaald hebben voor licenties en zij ook graag willen weten wat zij kunnen verdienen met Smart OV.

Met de bankpas

Het is op dit moment nog niet helemaal zeker of het contactloos betalen met de bankpas in het OV in 2017 gaat lukken. Banken zouden terughoudend zijn, zo meldt Trouw. Het zou dan zomaar 2019 kunnen worden, voor het mogelijk is om met de bankpas in- en uit te checken. Wel zijn verschillende OV-bedrijven zoals Arriva en Connexxion in verschillende gebieden al bezig met een test om vervoersbewijzen met Pin te betalen. Eind dit jaar gaan HTM en ABN Amro beginnen met een proef.

Pilot

Smart OV is een pilot die beschikbaar is naast de OV-Chipkaart. Gebruikers die deelnemen aan de pilot dienen een app te downloaden waarin de deelnemer zich aan moet melden met het OV-chipaccount. Zoals gezegd moet nog dit jaar gestart worden met de grotere proef. Op dit moment is het nog niet mogelijk voor geïnteresseerden om zich daarvoor aan te melden.

Lees ook

Reageer op dit artikel