‘Abused Emojis’ laten kinderen makkelijker praten over kindermishandeling

Doorgaans zijn emoticons bedoeld om een gevoel beter uit te drukken. Daarnaast zit er achter een emoji vaak ook een boodschap. Met de “abused emojis” moeten kinderen op een gemakkelijkere manier kunnen praten over kindermishandeling, zo is de gedachte van de Zweedse jeugdzorg.

Abused emojis

In Zweden heeft jeugdzorgorganisatie BRIS een apart emoticon-pack uitgebracht om kinderen gemakkelijker te laten communiceren over kindermishandeling. Voornamelijk onder kinderen en jongeren is het gebruik van emoticons in chat-apps zoals WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger een belangrijke manier van communiceren. BRIS wil hierop ‘inspelen’ en kinderen met een speciaal pakket van 15 emoticons gemakkelijker laten communiceren over kindermishandeling.

Abused emoji

Het Zweedse BRIS laat weten: “Het doel van ons is om de harde realiteit van duizenden kinderen die hier dagelijks mee te maken hebben te benadrukken”. De emoticons moeten het voor kinderen makkelijker maken om hun gevoel te uiten. Door het gebruik van emoticons hoeven kinderen niet de woorden te formuleren, iets wat het merendeel niet durft.

De beschikbare emoticons bestaan uit onder andere gekraste armen, het krijgen van klappen, kinderen met een blauw oog of andere heftige voorbeelden die in verband staan met kindermishandeling. Het keyboard-pack met de ‘Abused emojis’ is vooralsnog alleen voor Apple iOS beschikbaar. Of er een Android-versie aan komt is nog niet bekend gemaakt.

Update 08-06-2015 09:15 uur: 

DroidApp heeft de vraag aan BRIS voorgelegd of de emoticons ook naar Android zullen komen. In een reactie laat BRIS ons weten:

“BRIS is een kleine NGO en helaas hebben wij op dit moment niet de financiële middelen om een Android-app uit te brengen”.

Lees ook

Reageer op dit artikel