Android 8.1 Oreo aangekondigd: Developer Preview direct beschikbaar, release in december

Google heeft zojuist de nieuwste versie van Android Oreo aangekondigd. De Android 8.1 Oreo Developer Preview staat direct klaar en de definitieve versie zal in december uitgebracht worden, zo meldt Google. In Android 8.1 Oreo vinden we verschillende nieuwe functies en verbeteringen.

Android 8.1 Oreo

Android 8.0 Oreo is als stabiele versie sinds eind augustus beschikbaar. Google heeft nu Android 8.1 Oreo aangekondigd en deze moet beschikken over nieuwe functies en verschillende verbeteringen.

Nieuwe API’s en features

In Android 8.1 Oreo zijn tal van nieuwe API’s en functionaliteiten te vinden die vooral voor ontwikkelaars interessant zullen zijn. Bijvoorbeeld het Neural Networks API waarbij apps worden bijgestaan met hardware om Machine Learning op het apparaat toe te passen. Ook de Autofill API wordt iets aangepast waardoor het maskeren van bijvoorbeeld creditcard gegevens mogelijk is. Daarnaast kunnen ontwikkelaars aangeven of applicaties geschikt zijn voor apparaten met weinig intern werkgeheugen.

Gebruikers zullen in Android 8.1 gaan merken dat apps niet meer dan één notificatie per seconde mogen versturen. Doet een applicatie dit vaker dan worden deze notificaties weggegooid en niet getoond. Ook komt er safe browsing ondersteuning voor applicaties die gebruik maken van een WebView om websites te tonen.

Ontwikkelaars die gegevens willen delen tussen twee apps via het geheugen kunnen aan de slag met de Shared Memory API. Een WallpaperColors API geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om de drie primaire kleuren van een afbeelding uit te lezen en te gebruiken. Verder zijn er een aantal verbeteringen aan de EditText.getText() methode en de foutcodes vingerafdrukscanner aangebracht.

Visuele wijzigingen

Daarnaast zijn er nog een aantal nieuwe functies doorgevoerd. In de notificatiebalk is nu het icoontje te zien van het batterijpercentage van het verbonden Bluetooth-apparaat. Daarnaast is het Oreo-icoontje van een systeemmelding vernieuwd en de navigatiebalk wordt gedimd als deze enige tijd niet gebruikt wordt, zo ontdekte Androidpolice.

Android 8.1 Oreo navigatiebalk

Update uitrol

Android 8.1 Oreo kan direct gedownload worden als Developer Preview. Hiervoor kun je de system images downloaden als je over een unlocked bootloader beschikt. Je kunt ook deelnemen aan het Android beta-programma waarbij de update in de komende uren beschikbaar zal komen voor je toestel. Echter is de Developer Preview beperkt tot de volgende toestellen; Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel C, Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL.

Google meldt dat de uitrol van de definitieve versie van Android 8.1 Oreo gepland staat voor december 2017. De system images zijn beschikbaar via deze website van Google.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel