Android N krijgt vernieuwde instellingen; meer mogelijkheden voor app-ontwikkelaars

Google heeft screenshots gedeeld waarin een aantal aanwijzingen zijn te vinden over Android N. Zo zien we dat het menu met instellingen een facelift zal krijgen met onder andere een hamburger-menu. Een andere nieuwe toevoeging is het automatisch schakelen tussen dag- en nacht-thema, waarmee ontwikkelaars nu al aan de slag kunnen.

Android N aanwijzingen

Hoewel nog een groot aantal toestellen zitten te wachten op de update naar Android 6.0 Marshmallow, is Google al weer even bezig met de ontwikkeling van Android 7.0 N. Op de Developers Blog heeft Google verschillende aanwijzingen naar buiten gebracht middels screenshots. Op screenshots is te zien dat het menu met instellingen in Android N voorzien zal worden van een hamburger-menu. Hiermee zal het voor gebruikers mogelijk worden om sneller te navigeren naar instellingen.

Android N settings

Dag- en nacht thema

Een andere aanwijzing is dat er automatisch geschakeld zal worden tussen het lichtere (dag) en het donkere (nacht) thema. Op basis van tijd en locatie wordt bepaald welk thema getoond moet worden. Het is momenteel niet duidelijk welke elementen allemaal aangepast worden bij het schakelen tussen het light- en dark theme.

Android N Bottom Sheets

‘Bottom Sheets’

In Android N zullen we meer ‘bottom sheets’ gaan zien, maar dankzij de nieuwe library kunnen ontwikkelaars nu al aan de gang met deze bottom sheets. De content in de kaarten onder in beeld kunnen verschillende doelen hebben. Zo is te zien op de screenshots dat dit informatie kan bevatten zoals in Google Maps (afstand, openingstijden en dergelijke informatie) of de instellingen voor bijvoorbeeld in YouTube (zoals de videokwaliteit of het overschakelen naar bekijken in Cardboard). Een ander voorbeeld die we zien op de screenshots is om te selecteren met welke app het geselecteerde bestand geopend moet worden.

Android N Chrome Custom Tabs

Voor ontwikkelaars zijn er nog verschillende andere functies toegevoegd waarmee hun applicatie verder geoptimaliseerd kan worden voor de gebruikers. Een voorbeeld hiervan is dat de instellingen voor Chrome Custom Tabs (een soort van in-app browser) per applicatie nu kunnen verschillen. Tot op heden konden developers enkel de kleur van het tabblad bepalen. Nu kunnen ontwikkelaars ook het aantal knoppen aanpassen tot maximaal vijf.

Google I/O 2016

We zullen naar verwachting meer te horen krijgen over Android N tijdens Google I/O 2016. Daar zal net als de andere keren de Developer Preview aangekondigd en vrijgegeven worden. Hierna kunnen ontwikkelaars met Android N aan de slag, waarna de definitieve consumenten-versie van Android N een aantal maanden later uitgebracht kan worden.

Lees ook

Reageer op dit artikel