Hardloop-app Nike+ Running overtreedt privacy-wet

De hardloop-app Nike+ Running is door de Nederlandse privacy-waakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de vingers getikt. De gegevens van app-gebruikers werden zonder uitdrukkelijke toestemming verzameld.

Nike+ Running

Hardloop Nike+ Running van Nike, is door het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de vingers getikt. Nike zou gebruikers van de hardloop-app onvoldoende geïnformeerd hebben over de verwerking van gegevens, waaronder de gezondheidsgegevens. Het CBP heeft hier de afgelopen tijd onderzoek naar gedaan en Nike heeft vervolgens hier maatregelen over getroffen.

Privacy

Bij het gebruik van Nike+ Running worden verschillende gegevens bijgehouden. De loopafstand, de snelheid, de tijd en aanvullende informatie wordt bijgehouden aan de hand van locatiegegevens. Ook andere details zoals het aantal verbrande calorieën, het gewicht en de lengte van de gebruiker worden opgeslagen. De meetgegevens worden berekent met eigen Fuel-punten. De gegevens worden door Nike langere tijd opgeslagen.

Het CBP laat het volgende weten:

Nike bewaart de sportieve prestaties van de app-gebruikers over langere tijd. Nike kan hieruit bijvoorbeeld opmaken of je conditie vooruit- of achteruitgaat. Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Hoe vaak en intensief je sport heeft een relatie met je levensverwachting. Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken met uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers.

Nike zou gebruikers onvoldoende informeren over hoe de gegevens worden verwerkt. Nike zou daarnaast verzwijgen dat persoonsgegevens worden gebruikt voor analyse en onderzoek. Nu Nike maatregelen getroffen heeft zouden nieuwe gebruikers bij het gebruik van de app niet meer verplicht worden hun lengte en gewicht in te geven. Ook wordt er informatie gegeven over de gegevens die opgeslagen worden door Nike. Ook bestaande gebruikers zullen in de komende maanden geïnformeerd worden en zal er toestemming gevraagd worden.

Bekijk ook: De 8 beste hardloop-apps voor Android

Nike Run Club: Hardloopcoach
Nike Run Club: Hardloopcoach
Ontwikkelaar: Nike, Inc.
Prijs: Gratis
Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel