Apps hebben miljarden telefoonnummers verzameld in database

Diverse apps voor zowel Android als iOS hebben op grote schaal telefoonnummers verzameld. De nummers worden bewaard in een database van de app ontwikkelaars. Nummers zijn vaak verzameld zonder dat de eigenaar hier vanaf weet.

Groot telefoonboek

Applicaties zoals Sync.me, Truecaller en CM Security hebben de adresboeken van miljoenen gebruikers naar hun eigen servers gekopieerd. Op die manier zijn miljarden telefoonnummers in handen gekomen van commerciële bedrijven zonder dat gebruikers hier om gevraagd hebben. Ook van bekende personen staan telefoonnummers in de databases van eerder genoemde apps, zo meldt de BBC.

Truecaller laat aan de Britse omroep weten dat het geen Europese privacyregels overtreedt maar onderbouwd dat niet met feiten. Dat veel gebruikers ongevraagd in een dergelijke database staan roept terechte privacyvragen op. Voor wat betreft Truecaller kunnen gebruikers wel aangeven dat ze uit het register gehaald willen worden. Of deze opt-out permanent is, is zeer de vraag. Op de redactie hebben we al meerdere malen ons nummer moeten verwijderen.

Waarom een applicatie als CM Security en Sync.me een eigen database met contactpersonen bijhoudt is niet duidelijk. Smartphone fabrikant Huawei heeft eerder dit jaar aangegeven Truecaller standaard op haar smartphones te installeren, tot op heden gebeurt dit nog niet in Nederland. De Lenovo K5 heeft de Truecaller app wel al standaard op het toestel staan.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel