Chrome 55 Beta: video’s downloaden en makkelijker delen

Recent werd Google Chrome, de stabiele versie ervan, nog geüpdatet naar versie 54. En Google heeft nu alvast de volgende versie beschikbaar gemaakt voor de beta gebruikers, versie 55. Zoals bij een sprong naar een geheel nieuw versienummer hoort zijn er nieuwe functies in de browser te vinden. Deze nieuwe functies zetten we voor je op een rij.

Chrome 55 Beta

De nieuwste versie van Google Chrome Beta brengt een aantal veranderingen naar de ingebouwde HTML5 video/audiospeler. In Chrome 55 is bij ondersteunende video’s een downloadknop te vinden, zoals je misschien al verwachtte zal op dat moment het mediabestand op je apparaat gedownload worden. Er zitten wel haken en ogen aan, want het werkt alleen op websites waarbij er echt gebruik gemaakt wordt van de ingebouwde HTML5 speler, en dus niet op websites die hun eigen mediaspeler gebruiken. Daarnaast werkt het ook niet als de afgespeelde content niet bestaat uit een bestand, hierdoor zal deze functie bij bijvoorbeeld YouTube niet werken.

Chrome 55 Beta downloadknop

Dan hebben we nog de Web Audio API. Hiermee dient de gebruiker van het apparaat een actie uit te voeren om geluid af te spelen op een webpagina. Dit waar websites voorheen nog automatisch geluid konden afspelen. Met HTML5 video en audio was het al niet meer mogelijk om dit automatisch af te laten spelen, deze API zorgt er definitief voor dat het automatisch afspelen van geluid tot het verleden behoort.

Chrome 55 Beta

Makkelijker delen vanaf het web

Het rondgooien met nieuwe API’s lijkt soms wel een hobby van Google, en bij deze hebben we er weer één. De Web Share API. Deze nieuwe API geeft de gebruikers de mogelijkheid om waar dan ook naartoe de data te delen van de website die de gebruiker bezoekt. Makkelijk gezegd is het eigenlijk gewoon de deel-knop van Android maar dan voor webpagina’s.

Met deze nieuwe API wil Google bereiken dat het delen op ieder apparaat werkt en niet zoals het soms gaat dat het bij één OS blijft. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de snelheid waarmee, en de kans dat websites de functie overnemen, een stuk groter is.

Chrome 55 Beta video

Nieuwe functies voor ontwikkelaars

Omdat ik bijna wel zeker weet dat het merendeel van onze lezers geen ontwikkelaars zijn zal ik even snel door de nieuwe functies heen gaan. Mocht je als ontwikkelaar echt meer informatie willen hebben dan verwijs ik je graag door naar de blog van Chromium waar uitgebreid op de nieuwe functies voor ontwikkelaars wordt ingegaan.

De nieuwe Pointer Events API zal de oude MouseEvent en TouchEvent API’s vervangen, deze zijn al jaren oud en niet goed voorbereid op touch input. Als extensie van deze nieuwe API zijn er nieuwe aanraakacties. Websites kunnen hiermee bepalen welke aanraakacties je kan uitvoeren. Het is nog wel de vraag wat hiervan de voordelen zijn voor mobiele gebruikers. De feature zou mogelijk gebruikt kunnen worden voor malafide pop-up advertenties, net zoals wat er is gebeurd met de tril API van HTML5.

Beschikbaarheid

Chrome 55 Beta wordt vanaf nu uitgerold via de Google Play Store. Je kunt de applicatie downloaden via onderstaande button.

Chrome Beta
Chrome Beta
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel