Bekende dieet en sport-apps aan de wandel met privacy van gebruikers

Diverse veelgebruikte applicaties voor het sporten hebben een privacy probleem. Zonder dat gebruikers er weet van hebben worden gevoelige gegevens gedeeld met derden. De Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet kwam tot die conclusie na een onderzoek.

Sport apps aan de wandel met privacy

Applicaties Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal, Runkeeper en Strava nemen het niet zo nauw met de privacy van haar gebruikers. Runkeeper en MyFitnessPal delen de locatie via GPS zelfs als de app niet gebruikt wordt. MyFitnessPal en Lifesum delen ook gegevens met derden die niets met het doel van de app te maken hebben. Endomondo deelt de prestaties van haar gebruikers met advertentiepartners en Google. Strava gaat als enige iets beter om met de privacy van haar gebruikers en geeft derden alleen toegang tot informatie die ook echt het doel van de app dienen.

Privacybeleid van de sportapps

De Noorse consumentenorganisatie onderzocht de privacy voorwaarden van de diverse apps en kwam tot de conclusie dat MyFitnessPal de langste en meest vage voorwaarden heeft. Wel kunnen Strava en Runkeeper de voorwaarden wijzigen zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte gesteld worden. Endomondo en MyFitnessPal hebben wel recentelijk hun voorwaarden gewijzigd waardoor deze gegevens enigszins veranderd kunnen zijn.

Privacyvoorwaarden van de sportapps

Eerder werd Nike al op de vingers getikt voor de app Nike+ Running, deze applicatie overtrad volgens het Nederlandse CBP de privacy-wetgeving. Eerder waarschuwde ook het ACM al voor gratis applicaties.

Bekijk ook: De 8 beste hardloop-apps voor Android

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel