Europees Parlement: ‘Smartphones en tablets moeten makkelijker te repareren zijn’

Als het aan het Europees Parlement ligt worden smartphones en tablets makkelijker te repareren. Het is vrij normaal om iedere twee jaar een nieuwe smartphone uit te zoeken en soms lijkt dat ook wel de maximale levensduur van een telefoon.

Repareren in plaats van nieuw kopen

Leden van het Europees Parlement zien dat toch graag anders want niet alleen smartphones en tablets zijn vaak lastig te repareren. Ook andere elektronica zoals televisies en laptops worden steeds lastiger te repareren. Consumenten zouden een hoop geld kunnen besparen als er niet steeds nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft.

Het kunnen repareren van dergelijke apparaten zorgt er op termijn ook voor dat er meer banen worden gecreëerd en dat de hoeveelheid elektronische afval daalt. Het parlement heeft ook een aantal aanbevelingen gedaan zoals het niet langer vastzetten van batterijen en schermen. Een betere beschikbaarheid van vervangende componenten en het opzetten van een minimale lijst met punten die ervoor moet zorgen dat een fabrikant robuuste en repareerbare apparaten op de markt brengt.

Wat er uiteindelijk van deze aanbeveling terecht zal komen is afwachten, het is aan de Europese Commissie om het advies van het parlement over te nemen.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel