Facebook Hello: doorgeefluik van privégegevens

Afgelopen week lanceerde Facebook een eigen dialer-app. De app Facebook Hello is echter niet zo onschuldig als het lijkt. De applicatie lijkt meer te zijn uitgebracht om nog meer gegevens door te sturen naar Facebook. Zeg maar gerust Facebook Hello, Goodbye Privacy.

Facebook Hello: Goodbye privacy

Facebook bracht afgelopen week de Facebook Hello app uit. Met deze bel-app kon je meer te weten komen over wie je precies belt. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met de Facebook Hello app.

Facebook Hello

De applicatie van Facebook is een doorgeefluik van persoonlijke gegevens. Bij het installeren van de applicatie blijkt al dat Facebook Hello tot vrijwel alles wat er aan permissies mogelijk is, toestemming wil hebben, dit is voor een dialer-app ongewoon hoog. Volgens XDA ben je wel even bezig om de lijst met permissies door te spitten. Zo wil de bel-app Facebook Hello bestanden downloaden zonder kennisgeving, foto’s en video’s maken en audio opnemen. Maar er is nog veel meer waarbij we onze vraagtekens kunnen zetten.

Facebook is al langer berucht om de privacy van haar gebruikers, in de negatieve zin van het woord. Met deze applicatie brengt dit bepaald niet veel goeds. Daarbij kan Facebook informatie weergeven van iemand, als je diegene niet in je telefoon hebt staan. Ook hiervoor maakt de applicatie gebruik van gegevens die misschien niet iedereen hoeft te weten.

Ditzelfde doet Facebook Hello met bijvoorbeeld gegevens van mailadressen, de locatie en de werkgever. Alles staat vol in beeld wanneer je door iemand gebeld wordt. Onbewust geef je nog meer gegevens bloot doordat je telefoonnummer direct aan Facebook wordt doorgegeven als je iemand belt, of iemand jou belt en je Hello hebt geïnstalleerd.

Facebook Hello is niet officieel te gebruiken in Nederland. In ons eerder geschreven bericht is wel gemakkelijk deze ‘blokkade’ te omzeilen. Je kan dus gewoon Facebook Hello in Nederland gebruiken. Toch zien we niet echt een toegevoegde waarde in Hello, zeker niet na de uitgebreide permissies die de app vraagt.

Lees ook

Reageer op dit artikel