Gaat WhatsApp tòch privégegevens delen met Facebook?

Facebook heeft haar privacybeleid veranderd. Met het nieuwe gegevensbeleid van Facebook komt er een einde aan de scheiding van de gebruikersgegevens van de verschillende diensten waarvan Facebook de eigenaar is. Facebook bezit naast WhatsApp ook de fotodienst Instagram. 

Als we de nieuwe voorwaarden bekijken van het sociale netwerk Facebook gaan er een aantal dingen flink veranderen. Facebook gaat de gegevens van haar gebruikers delen met de andere bedrijven, waarvan Facebook de eigenaar is. Hierbij gaat het onder andere over de populaire applicaties WhatsApp en Instagram, maar vermoedelijk ook om de app Moves, welke in april door Facebook werd overgenomen. In het nieuwe beleid staat; “We delen je gegevens binnen de groep bedrijven die onderdeel zijn van Facebook”.

whatsapp header

Met de aanpassing van het beleid moet het voor diensten als Instagram en WhatsApp makkelijker worden om bepaalde activiteiten te integreren. Wat Facebook precies allemaal gaat doen na de veranderingen in het privacybeleid is niet helemaal duidelijk. Wel geeft Facebook het voorbeeld “Als je geen toegang meer hebt tot je Instagram-account omdat je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten, kunnen je gegevens worden opgehaald vanuit je Facebook-account, om je account te herstellen. Daarnaast zal Facebook fraudeleuze activiteiten willen onderscheppen met het nieuwe privacybeleid. Wat dit precies inhoudt, maakt Facebook niet bekend.

Volgens bronnen zal Facebook niet de mogelijkheid krijgen om berichten die via WhatsApp uitgewisseld worden, te lezen, maar andersom wel. De NOS meldt dat WhatsApp en Instagram de beschikking kunnen krijgen over dingen die Facebook van haar gebruikers weet. Met deze informatie zou WhatsApp in kaart kunnen brengen wie de berichtendienst gebruikt.

facebook_storing

Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor de burgerrechten, reageert alles behalve positief op de ontwikkelingen die Facebook heeft doorgevoerd. Met het nieuwe privacybeleid doet Facebook net alsof ze meer transparant naar de gebruiker zijn, maar juist op de uitwisseling van informatie tussen WhatsApp en Facebook blijft het allemaal vaag en een groot raadsel. Volgens Bits of Freedom willen gebruikers precies weten wat er met hun gegevens gebeurd, en hoe ze er invloed op kunnen hebben.

De ontwikkeling is enigszins opmerkelijk. In maart van dit jaar maakte WhatsApp bekend dat het geen informatie zou gaan delen met Facebook.

via: NOS

Lees ook

Reageer op dit artikel