Google lanceert Android Things OS 1.0 voor slimme IoT apparaten

Google heeft ruim twee jaar gewerkt aan een op Android gebaseerd besturingssysteem voor Internet of Things apparaten. De minimalistische versie van Android, Android Things OS 1.0, is vanaf vandaag officieel beschikbaar en zal binnenkort ook tal van nieuwe apparaten aansturen.

Android Things OS 1.0

Eind 2016 lanceerde Google de eerste ontwikkelaarsversie van Android Things OS en vandaag is het OS officieel uit haar testfase. Android Things OS 1.0 is de eerste “LTS” uitgave van het besturingssysteem, dit betekent dat Google gedurende een periode van drie jaar worden voorzien van updates en patches. Ook na het beëindigen van de ondersteuning van een LTS-versie kan het OS nog van updates worden voorzien.

Android Things moet voornamelijk kleine slimme apparaten gaan aansturen die niet per se zware rekentaken uit moeten voeren. De verwachting is dan ook dat de IoT-versie van Android te vinden zal zijn in onder andere slimme luidsprekers en slimme schermen die relevante informatie tonen. De Raspberry PI 3B en NXP i.MX7D zijn ondersteund en later dit jaar volgen ook chips van andere fabrikanten waarop Android Things kan draaien.

System on Modules Android Things

Google zet in op IoT omdat deze markt nog altijd groeiende is, voor Google ligt de focus op het bieden van een veilig IoT platform dat resistent moet zijn tegen hacks. IoT apparaten werden eerder al succesvol gebruikt in internetaanvallen op grote websites. Ontwikkelaars kunnen zelf aan de slag met deze nieuwe versie van Android.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel