Google I/O 2018: welke dingen kunnen we dit jaar verwachten?

De nieuwe editie van Google I/O 2018 staat op het punt van beginnen. Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie krijgen we als het goed is weer een nieuwe lading verbeteringen, diensten en apps van Google te zien. We zetten de verwachtingen op een rij.

Google I/O 2018 verwachtingen

Ieder jaar in mei houdt Google haar eigen ontwikkelaarsconferentie; Google I/O. Dit jaar krijgen we als het goed is weer aardig wat nieuws te horen rondom de diensten, producten en dergelijke van Google. Maar wat kunnen we precies verwachten tijdens Google I/O 2018? We zetten het op een rijtje.

Android P

We hebben al veel gehoord over Android P. De eerste Developer Preview werd samen met de aankondiging begin maart gedeeld. Dankzij de door Google gedeelde tijdlijn, is bekend geworden dat we in ieder geval Developer Preview 2 kunnen verwachten van Android P. De kans bestaat ook dat we dan eindelijk de volledige naam krijgen te horen van Android 9.0 P. Want wordt het pepermunt, pancake, peanut, praline of toch iets anders? Daarbij is het ook mogelijk dat naast een Developer Preview de eerste Open Beta verschijnt.

Google Tasks

Material Design 2

Google sloeg met de introductie van Android Lollipop een nieuwe design-weg in. Er werd gebruik gemaakt van Material Design. Mogelijk zien we tijdens I/O de tweede generatie; Material Design 2. Deze zou te herkennen moeten zijn aan het gebruik van meer witruimte, afgeronde vormen en hoeken in apps en een nieuwe indeling. Een mogelijk voorproefje kregen we al te zien in de Google Tasks app.

Google Assistent

Google Assistant, in het Nederlands ook wel bekend als Google Assistent, krijgt mogelijk eindelijk ondersteuning voor de Nederlandse taal. De aanwijzingen hiervoor zijn in de afgelopen tijd al verschenen. Zo kon DroidApp eerder exclusief screenshots delen van de Nederlandstalige Assistent-functie die toen getest werd. Het is niet bekend of de Nederlandse taal direct wordt toegevoegd, of dat Google een datum doorgeeft waarop we de functie kunnen verwachten.

Google Assistent Nederlands 07

Google Nieuws

De Google Nieuws-dienst kan er wellicht binnenkort anders uitzien. Vandaag schreven we over nieuwe berichten waarbij de nieuws-app wordt veranderd. Google zou de stekker uit Play Kiosk willen trekken en daarbij de beste content ervan, samen met YouTube willen integreren in Google News.

Wear OS Assistent

Wear OS

De naamsverandering van Android Wear naar Wear OS is niet het enige wat nieuw is voor de smartwatch. Mogelijk komt Google opnieuw met verbeteringen en nieuwe functies voor de horloges. Helaas is het nog niet helemaal duidelijk wat we kunnen verwachten. Wel werd vorige week bekend dat Wear OS van verschillende handige verbeteringen zou worden voorzien met de komende update.

Chromecast / Android TV-dongle

Bij keuringsinstantie FCC is vandaag een nieuwe versie van de Chromecast opgedoken. Hierbij gaat het niet om een nieuw model, maar om een upgrade van het bestaande model. Het design is gelijk aan die van de huidige Chromecast, maar dan met volledige ondersteuning van Bluetooth. Daarbij zou Google mogelijk ook werken aan een nieuwe Android TV dongle. We hopen hier meer over te weten te komen tijdens Google I/O 2018. Deze dongle zou een vergelijkbare werking hebben als de Chromecast, maar dan ook beschikken over een afstandsbediening met Google Assistent-knop.

Android TV Dongle

Google Arcade

Een ander gerucht dat rondgaat is Google Arcade, ontwikkeld door een start-up. Met de dienst wil Google een eigen game-platform aanbieden; beter dan Google Play Games. Er wordt in het geheim gewerkt aan de dienst, waarvan ook een app beschikbaar moet komen. Inloggen gaat middels een mobiel telefoonnummer, dus je Google-account is niet langer meer nodig. Daarbij ligt de focus op het spelen van spelletjes met anderen, maar is het nog onduidelijk hoe het precies zal werken.

Andere dingen

Naar alle waarschijnlijkheid krijgen ook de verschillende Google-apps weer de nodige aandacht. Verwacht wordt dat vooral de apps Google Maps en Google Foto’s hierin onder de aandacht worden gebracht. Misschien zijn er ook wel verdere verbeteringen op komst voor Google Duo, de videobel-app van Google. Andere onderwerpen die wellicht ter sprake komen zijn Android Auto en Chrome OS.

Waar en wanneer?

Google I/O 2018 wordt gehouden van dinsdag 8 mei tot en met donderdag 10 mei. De eerste dag is voor de Android-liefhebbers en consumenten doorgaans het belangrijkste. Via de livestream zal het mogelijk worden het event te volgen. Uiteraard zullen we deze met je delen als deze beschikbaar is. Natuurlijk zal ook DroidApp uitgebreid verslag doen van al het moois dat Google gaat laten zien. Houd de website in de gaten hiervoor, of download de gratis DroidApp App via onderstaande button.

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel