Google Assistent krijgt Routines in Nederland: zo werkt de toffe functie

Google heeft stilletjes een nieuwe functie toegevoegd aan de Google Assistent. Vanaf nu kunnen in Nederland routines ingeschakeld en ingesteld worden.

Google Assistent Routines

Met Routines in Google Assistent kun je bepaalde taken automatiseren. Wanneer je bijvoorbeeld Goedemorgen zegt tegen de Assistent kan het nieuws opgelezen worden en de (slimme) verlichting ingeschakeld worden. Wanneer je zegt ‘Bedtijd’ kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat je telefoon op stil wordt gezet, kan er gevraagd worden hoe laat de wekker gezet moet worden en kan bijvoorbeeld een slimme thermostaat teruggezet worden.

Standaard heeft Google al een aantal Routines voor je klaargezet. Denk aan Goedemorgen, Bedtijd, Vertrek van huis, Thuiskomst, Op weg naar werk en Op weg naar huis. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Denk aan het starten van muziek, het voorlezen van nieuws, het oplezen van het weer, een podcast starten en of in geval van naar huis rijden, iemand laten weten dat je onderweg bent. Ook kan het mediavolume aangepast worden. Dit alles kan zonder er zelf nog naar om te hoeven kijken.

Google Assistent routines

Eerder werden de routines al toegevoegd aan de Google Klok app, maar DroidApp-lezer Maurice wees ons op de aanwezigheid van Routines in Google Assistent. Tot op heden kon je de routines wel gebruiken, maar waren deze alleen beschikbaar als je de telefoon op de Engelse taal had ingesteld. Dat is niet langer meer het geval en kun je ze ook in het Nederland gebruiken.

Je kunt de Google Assistent Routines gebruiken door de Assistent te openen door de home-button ingedrukt te houden of door OK Google te roepen. Vervolgens typ of zeg je ‘Routines’ en kan de pret beginnen. Je kunt zelf kiezen welke handelingen uitgevoerd moeten worden onder welke omstandigheden.

Update: 

Google laat weten dat de functie weliswaar zichtbaar is, maar dat het hier gaat om een bug. Om precies te zijn zou het een oude bug zijn, en biedt Google vooralsnog geen volledige ondersteuning voor Routines in het Nederlands. Wel schijnen bepaalde functies te werken die verband houden met routines. Toch is het erg opmerkelijk dat Google een blijkbaar oude bekende bug niet oplost. Het kan zomaar zijn dat Google sneller dan verwacht met de routines definitief komt, want de content is immers al zichtbaar in de toepassing en in Google Klok zijn de routines al wel beschikbaar. We houden het uiteraard voor je in de gaten.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel