Google gaat eigen apps op apparaten met Custom ROM blokkeren

Apparaten die niet gecertificeerd zijn door Google krijgen geen mogelijkheid om Google-apps te installeren. Google heeft de wijziging officieel bekend gemaakt. Dit geldt ook voor Custom ROM’s die door verschillende ontwikkelaars uitgebracht worden.

Google apps op niet-gecertificeerde apparaten

Google heeft bekend gemaakt dat het de eigen Google-apps blokkeert op apparaten die niet gecertificeerd zijn. Hierbij gaat het om toestellen waarvoor geen geldige licentie voor Android is gegeven. Hieronder vallen ook Custom ROM’s, dit blijkt tevens uit de nieuwe firmware die door Google na 16 maart is vrijgegeven.

Wanneer jouw toestel als niet gecertificeerd bekend staat, krijg je hiervan een melding. Dit kan dus bijvoorbeeld het geval zijn als je toestel op een Custom ROM draait. Je kunt dan ook niet inloggen met je Google-account op het toestel. Wanneer je gebruik wilt maken van alle Google-diensten (en dat is toch wel belangrijk, bijvoorbeeld vanwege de Play Store) dien je het apparaat te registreren, dat kan via deze website van Google. Na een controle kun je dan toegevoegd worden aan een witte lijst, zodat je gewoon de Google apps kunt gebruiken.

Steeds wanneer je het toestel opnieuw instelt, moet je je opnieuw door het registratieproces begeven. Er is een limiet van honderd Android ID’s per account. De reden dat Google deze maatregel heeft ingevoerd, heeft te maken met geschiktheidstesten zodat Android-apparaten veilig zijn en apps correct uitvoeren. Dit heeft ook weer te maken met Google Play Protect.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel