Google gaat fabrikanten in EU laten betalen voor gebruik Google-apps

Fabrikanten zoals Samsung, Huawei en Nokia moeten binnenkort extra betalen voor het gebruik van apps zoals de appwinkel van Android; de Google Play Store. Die maatregel voert het bedrijf in na de miljardenboete van de Europese Commissie.

Google gaat nog in beroep

Google heeft officieel beroep ingediend tegen de boete van 4,3 miljard euro die de Europese Commissie het bedrijf oplegde in juli. Google is van mening dat Android er niet voor heeft gezorgd dat er minder concurrentie op de markt is en stelt dat het tegenovergestelde waar is. Tegelijkertijd heeft Google wel stappen genomen om zich aan het vonnis te houden waarover nu de details duidelijk worden.

Partners van Google die in de Europese Unie andere versies willen uitbrengen van Android, zogenaamde forks, staat dat vrij om te doen. Hierbij zijn dan de Google-apps niet inbegrepen in de installatie maar gaat het om een kale versie van Android. Daarnaast krijgen fabrikanten de optie om diezelfde Google-apps los af te nemen om deze op het apparaat mee te leveren.

Chrome 69 Android

Google-zoeken, wat een belangrijk onderdeel is binnen Android en de Google Chrome browser zijn via een derde licentie gratis af te nemen door fabrikanten. Op 29 oktober gaat deze wijziging in voor fabrikanten, verdere details over prijzen heeft de techgigant niet duidelijk gemaakt. Wel zegt het bedrijf nauw samen te werken met fabrikanten en partners om de transitie naar deze nieuwe licenties zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Of de aanpassing van de licenties gevolgen gaan hebben voor eindgebruikers, bijvoorbeeld omdat fabrikanten dit doorbelasten in hun prijzen is eveneens niet duidelijk.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel