Google: hier zocht je naar in 2015

Zoekmachine Google heeft een lijst gepubliceerd met de meest gezochte zoektermen op haar website. Ook 2015 was een jaar waarin veel gebeurde, we zochten naar nieuwsgebeurtenissen, TV-programma’s en hoe werkt nou Snapchat. Dit zijn de meest gezochte personen, onderwerpen en vragen op Google in 2015.

Dit heb je (waarschijnlijk) gezocht

Wanneer we iets willen weten of iets moeten zoeken dan gebruiken we vaak Google, op de computer, smartphone of tablet. Door te kijken waar Nederlanders dit jaar het meeste naar zochten kun je afleiden wat het belangrijkste nieuws dit jaar is geweest. We beginnen daarom ook dit overzicht met de meest gezochte en snelst stijgende zoektermen die te maken hebben met conflicten of aanslagen.

Conflicten en aanslagen

Dit jaar werd er het meeste gezocht naar “Je suis charlie” naar aanleiding van de aanslag op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Gevolgd door de aanslagen in Parijs van afgelopen november. Ook informatie over Andrea Lubitz werd veelvuldig opgevraagd, hij zou met opzet een Germanwings vliegtuig hebben laten crashen in de Alpen.

Wat wilde Tarik Zahzah graag zeggen toen hij dit jaar het gebouw van de NOS binnenliep en zendtijd eiste. Nederland wilde meer weten over Zahzah en daarmee staat hij op plaats 4 in de lijst met conflicten en aanslagen.

 1. Je suis charlie
 2. Aanslag Parijs
 3. Andrea Lubitz
 4. Tarik Zahzah
 5. Isis
 6. Vluchtelingen
 7. Boko Haram
 8. Ebola
 9. Aanslag Tunesië
 10. MH17

Snelst stijgende zoektermen

Dit jaar is Boer zoekt Vrouw goed vertegenwoordigd in de lijst met snelst stijgende zoektermen. Ook over de game Agario wilden we massaal meer weten. Dit is de top 10 van snelst stijgende zoektermen in Nederland dit jaar.

 1. Agario
 2. Boer zoekt vrouw
 3. Charlie Hebdo
 4. Joost Zwagerman
 5. Mijn belastingdienst
 6. Parijs
 7. Adele
 8. Sail Amsterdam
 9. Carnaval 2015
 10. Trijntje Oosterhuis

Hoe werkt dit en wat is dat?

Google kan prima omgaan met vragen als “Hoe werkt de Chromecast” en “Wat is een vlogger?”. Daar maken we dankbaar gebruik van want ook hier valt een top tien samen te stellen met meest gezochte vragen. Hoe werkt de nieuwste Snapchat en hoe werkt Chromecast, maar we zochten ook naar andere niet aan Android gerelateerde vragen.

 1. Hoe werkt de nieuwe snapchat?
 2. Hoe werkt chromecast?
 3. Hoe werkt Windows 10?
 4. Hoe werkt twitter hashtag?
 5. Hoe werkt een selfie stick?
 6. Hoe werkt een wifi extender?
 7. Hoe werkt een zonnepaneel?
 8. Hoe werkt een rabo scanner?
 9. Hoe werkt bijtelling?
 10. Hoe werkt bitcoin?

Kijken we naar het lijstje met wat is vragen dan zien we daar deels vragen in terugkomen die in het nieuws zijn geweest.

 1. Wat is een kapitaalverzekering?
 2. Wat is glamping?
 3. Wat is bewerkt vlees?
 4. Wat is een vlogger?
 5. Wat is mijn dak waard?
 6. Wat is een transgender?
 7. Wat is zeevonk?
 8. Wat is intersekse?
 9. Wat is schurft?
 10. Wat is een tatami?

Televisie nog springlevend

Wie zegt dat televisie een uitstervend medium is die heeft dat mis, ook dit jaar wilden we meer weten over tv-programma’s als miljoenenjacht, Wie is de mol en Penoza. Dit is de top 10 van meest gezochte televisie programma’s in 2015.

 1. Boer zoekt vrouw
 2. K3 zoekt K3
 3. Wie is de Mol?
 4. Expeditie Robinson
 5. Dance Dance Dance
 6. Penoza
 7. Miljoenenjacht
 8. Grenzeloos Verliefd
 9. Zwarte Tulp
 10. Zomergasten 2015

Geinteresseerd in meer lijstjes over het afgelopen jaar? Bij Google Trends kun je bekijken welke Nederlandse BN’ers vaak werden gezocht en wat de populairste festivals en evenementen waren dit jaar.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel