Google gaat je keuze geven voor andere zoekmachine bij instellen Android

Google gaf eerder al de mogelijkheid om een andere zoekmachine te selecteren in de Play Store, maar er gaat meer veranderen. Bij het instellen van je Android-toestel komt er een optie om direct een andere zoekmachine te selecteren.

Zoekmachine in Android

Wanneer je je (nieuwe) Android-toestel instelt, is Google standaard de zoekmachine die je gebruikt, zowel op je smartphone als in de Chrome-browser die al geïnstalleerd is. Dit gaat volgend jaar veranderen, zo heeft Google bekend gemaakt. Vanaf dan zal Google bij het instellen van de smartphone een extra vraag toevoegen. Nu bestaan deze vragen uit het akkoord gaan met de voorwaarden en het eventueel terugzetten van een (online-) back-up. Daar komt een vraag bij, waarbij je aan kunt geven welke zoekmachine je wilt gebruiken.

De keuze die je dan maakt, is dan zowel de standaard zoekmachine op je toestel; maar ook in de Chrome-browser. Overigens kun je altijd op een later moment nog de zoekmachine aanpassen.

Bij het instellen zie je een overzicht met (bijvoorbeeld) vier zoekmachines. Dit kan per land verschillen, omdat de zoekmachine beschikbaar moet zijn in de taal van het desbetreffende land. Daarbij dient deze zoekmachine een gratis applicatie te hebben in de Play Store. Google laat weten dat zoekmachines dienen te betalen om in het instelscherm te komen. In de screenshot van Google is te zien dat in het voorbeeld gekozen kan worden voor Qwant, Ecosia, Google en Yahoo. In Nederland zullen dit waarschijnlijk (deels) andere partijen zijn.

Android zoekmachine

Europese Commissie

Deze stappen komen door de Europese Commissie. Zij stelden eerder dat Google zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Google levert de Android-toestellen met eigen apps, en stelt ook Google zelf in als zoekmachine op het toestel en in de Chrome-browser. Europese gebruikers krijgen om deze reden meer keuzevrijheid; wat we eerder al terugzagen bij een speciaal scherm in de browser en Play Store; voor het installeren van een aanvullende browser of zoekmachine.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel