Google geeft bij openen Play Store keuzes voor nieuwe browser en zoekmachine

Wie de Google Play Store opent, kan vanaf nu een ander scherm te zien krijgen dan voorheen. Google geeft je de mogelijkheid om een andere (standaard-) browser en zoekmachine te selecteren voor Android.

Browser en zoekmachine in Android

Op last van de Europese Commissie heeft Google nu maatregelen genomen om te voldoen aan nieuwe regels. Wie de Google Play Store app op zijn of haar smartphone opent, krijgt vanaf nu een melding te zien waarmee gekozen kan worden om een andere browser of zoekmachine in te stellen. In verschillende landen werd eerder al deze optie aangeboden, vanaf nu dus ook in Nederland. Dit zien we terug op de redactie en melden ook verschillende lezers, waaronder Henk.

Zoekmachine

Het eerste scherm bij het openen van de Play Store laat zien dat de Google zoekmachine al geïnstalleerd is. Verder worden er vier andere resultaten getoond die je kunt installeren. Het vervangt Google daarmee niet; het gaat om extra zoekservices.

Google Play zoekmachine

Browser

Op het tweede scherm krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor een extra browser. Ook in dit geval wordt de Chrome-browser van Google niet van het toestel verwijderd. Wel kun je dan zelf bij de instellingen van je smartphone ervoor kiezen om de standaard-browser op je Android-apparaat te veranderen.

Google Play browser

Het is opvallend dat de voorgestelde zoekmachines en browsers per persoon lijken te verschillen. Dit zal mede te maken hebben met de apps die al op het toestel geïnstalleerd zijn, en met welk apparaat je de Play Store opent.

Google moest dit introduceren op last van de Europese Commissie. Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen welke browser of zoekmachine zij willen gebruiken, zonder dat zij direct alleen de keuze hebben uit Google-diensten. Eerder bepaalde deze commissie dat Microsoft gebruikers van Windows niet enkel mocht wijzen op Edge (voorheen Internet Explorer), maar ook andere browsers moest voorstellen.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel