Google introduceert het nieuwe Gmail: dit zijn de nieuwe features

Google heeft officieel een nieuwe versie van Gmail gepresenteerd. Gebruikers krijgen vanaf nu de mogelijkheid de nieuwe vormgeving met de nieuwe functies te gebruiken. Het is de eerste grote update voor de e-maildienst van Google. We zetten de nieuwe features voor je op een rij.

Gmail: dit is er nieuw

Het zat er al even aan te komen, maar nu heeft Google officieel het nieuwe design met de nieuwe features aangekondigd voor Gmail. De e-maildienst van het bedrijf is sinds het begin nauwelijks veranderd, en dus werd het weleens tijd voor wat veranderingen. Dit zien we terug in het vernieuwde design waarbij gebruik gemaakt wordt van Material Design elementen.

Gmail nieuw

De nieuwe versie van Gmail kent verschillende nieuwe functies. Een aantal daarvan worden direct doorgevoerd, samen met het nieuwe design; een ander deel wordt in de komende weken toegevoegd. We hebben het in dit artikel specifiek over de webversie, maar ook de Android-app profiteert mee.

Het nieuwe design is te herkennen aan het opgeruimde overzicht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van afgeronde kaders, meer witruimte en kleuren.

Integratie van Agenda, Taken en Keep

In Gmail komt er een verbeterde integratie van de andere Google-diensten Agenda, Taken en Keep. Aan de zijkant krijgen gebruikers direct inzicht in hun agenda, taken en notities uit Keep.

Gmail nieuw agenda

Snelle acties en snooze

Je hoeft in Gmail niet meer eerst een e-mail te openen voordat je een foto wilt bekijken. Je ziet in het geval van een bijlage de naam van het bestand en je kunt hiervan de voorbeeldweergave bekijken.

Uit ‘Inbox by Gmail’ kennen we de snooze-functie al, deze is nu ook in Gmail te vinden. Hiermee kun je berichten even uitstellen zodat je wel orde schept in je mailbox, maar je dus later aan de mail herinnerd wordt. Een andere feature is ‘nudging’. Hiermee geeft Gmail je een reminder waarmee je geattendeerd wordt op een bericht die eerder is binnengekomen, maar waar nog geen reactie op gegeven is.

Gmail reminder

Smart Reply en Vertrouwelijke modus

De eerder op Android geïntroduceerde functie Smart Reply wordt ook toegevoegd aan de desktopversie van Gmail. Hiermee wordt de context gescand in het artikel en worden suggesties gegeven voor het geven van antwoorden.

In het geval van onveilige inhoud die mogelijk uit zijn op phishing of ander soort spam, heeft Google ook verbeteringen doorgevoerd. In dit geval krijg je een nog grotere, duidelijkere waarschuwing te zien met een grote rode balk met een waarschuwing.

De nieuwe ‘confidential mode’ moet gebruikers de mogelijkheid geven om een limiet te geven aan een e-mail. Het gaat om een limiet hoe lang een mail beschikbaar blijft. Je kunt het vergelijken met de functie in Instagram Stories of Snapchat waarbij content na een tijdje verdwijnt. Het wordt daarbij ook niet mogelijk gemaakt om het bericht door te sturen, te kopiëren, downloaden of af te drukken. Echter kan het altijd dat de ontvanger een screenshot maakt, dus waterdicht is de functie natuurlijk niet.

Nieuwe functies voor Android-app

In de Android-app komen we ook andere verbeteringen tegen. In de applicatie komt een venster waarmee je je snel voor bepaalde nieuwsbrieven kunt uitschrijven. Nieuwsbrieven die je bijvoorbeeld vaak negeert, interesseren je mogelijk niet meer. Je krijgt dan de mogelijkheid met een druk op de knop je af te melden voor deze mailings.

Daarbij wordt de Gmail app ook uitgebreid met meer notificatie-instellingen. Je kunt hierbij aangeven dat je meldingen wilt ontvangen van mails met hoge prioriteit.

Gmail Android verbeteringen

Ik wil de nieuwe Gmail!

Google laat weten dat nu wordt begonnen met het verspreiden van de nieuwe versie van Gmail. Echter kan hier enkele weken overheen gaan voordat iedereen de nieuwe versie van Gmail krijgt. Het lijkt erop dat de huidige versie voorlopig nog niet gedag wordt gezegd.

Je kunt onder instellingen (bij het tandwieltje) in de webversie van Gmail kijken of je de nieuwe versie kunt activeren. Je krijgt dan de melding te zien om de nieuwe interface te activeren. Op dezelfde manier kun je ook weer direct terug gaan naar de huidige interface.

Gmail
Gmail
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel