Google met nieuwe privacy-opties: Maps in incognito, YouTube en Google Assistent

Google heeft een reeks verbeteringen aangekondigd omtrent de privacy in een aantal van haar apps. Google Maps wordt binnenkort voorzien van een incognitomodus, terwijl YouTube en de Google Assistent er een aantal privacy-opties bij krijgen.

Incognito door Google Maps

Al langere tijd gaan er berichten rond over een incognitomodus voor Google Maps. In mei werd de functie al aangekondigd door Google. Hiermee kun je zoeken naar plaatsen, zonder dat de geschiedenis hiervan bewaard wordt. De incognitomodus voor Google Maps voorkomt verder dat de tijdlijn bijgehouden blijft met waar je bent geweest, en de personalisatie stopt. Hiermee krijg je dus geen aanbevelingen te zien voor bijvoorbeeld de route naar je werk of een restaurant dat mogelijk bij je past. Google rolt de incognitomodus voor Google Maps deze maand uit voor Android en later ook naar iOS.

Google Maps incognito

YouTube

Een andere verbetering zien we terug bij YouTube, waar het aantal privacy-opties is uitgebreid. Gebruikers kunnen vanaf binnenkort automatisch de zoekgeschiedenis laten verwijderen. Je kunt hier als gebruiker kiezen uit een periode van drie of achttien maanden. Daarbij blijft de mogelijkheid tot het handmatig verwijderen ook aanwezig. Tevens kan de locatiegeschiedenis en je activiteit van YouTube automatisch gewist worden. Het is een uitbreiding op het automatisch laten verwijderen van locatiegeschiedenis en web- en app-activiteit van Google.

youtube privacy

Google Assistent

Google laat verder weten dat de Google Assistent je ook kan helpen met het beheren van je privacy. Je kunt Google straks vragen ‘Hey Google, verwijder het laatste wat ik tegen je heb gezegd’. Of bijvoorbeeld ‘Hey Google, verwijder alles wat ik de afgelopen week heb gezegd’. Tevens kan je de assistent vragen hoe je je data kunt beveiligen. Vervolgens krijg je hier meer uitleg over. Deze feature is vanaf volgende week beschikbaar in het Engels en komt in november uit in Nederland.

Deze maatregelen komen bovenop de privacy-opties die in mei van dit jaar door Google werden aangekondigd.

Lees ook

Reageer op dit artikel