Google Update Wednesday: wat is het eigenlijk?

Elke woensdag is er een soort van spanning in Android-land. Want Google brengt dan grote en kleine updates uit voor Android-apps. De ene keer met Material Design en flinke veranderingen. De andere keer met alleen wat bugfixes. Wat is Google Update Wednesday eigenlijk?

Sinds de komst van Android 4.1 Jelly Bean zijn steeds meer Android-applicaties als losse applicatie uitgebracht in de Google Play Store. Op deze manier kunnen applicaties sneller voorzien worden van een update, dan wanneer de applicaties geüpdatet worden bij een toestel-update.

google_calender1

Google-apps

De Google-applicaties bestaan uit de talloze Google-apps waaronder Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Hangouts, Google+ en nog talloze andere apps. Ook de diensten Google Play Services, Google Toetsenbord en Google Now vallen onder deze applicaties en toepassingen.

Microsoft: dinsdag, Google: woensdag

Microsoft is al sinds jaar en dag bekend van de updates die op de dinsdagen uitgerold wordt. Het gaat om lekken die worden gedicht, patches of andere updates die het besturingssysteem Windows moeten verbeteren. Google heeft voor Android de woensdag uitgekozen, uitgaande van de Amerikaanse tijdzone. In Nederland komen de updates dan woensdagavond of in de nacht van woensdag op donderdag beschikbaar.

YouTube Material Design

Dezelfde redenen als Microsoft heeft om updates uit te brengen, zo heeft Google die ook. Op deze manier hoeven gebruikers bij bijvoorbeeld een beveiligingslek consumenten niet te wachten, totdat de fabrikant de smartphone voorziet van een update. Het updaten van applicaties is dan een tijdrovende klus.

Material Design updates

De afgelopen weken stonden de updates die Google uitbracht vooral in het teken van Material Design. De meest recente Google-update kwam gisteren, van Google Now. In de afgelopen weken en maanden werden vrijwel alle Google-apps voorzien van Material Design wat elke keer een hoop vreugde met zich meebracht in de Android-wereld.

Material Design header

Ondanks dat vrijwel alle Google-apps de nieuwe moderne vormgeving hebben gekregen, betekent het niet dat je nu niet meer nieuwsgierig hoeft te zijn naar de nieuwe snufjes in Google-apps. Google zal ook in de toekomst ons namelijk keer op keer verrassen met nieuwe mogelijkheden in de applicaties.

Google Play Store header

Het leuke van Google Update Wednesday

Het leukste van de Update Woensdag van Google is toch wel de mogelijkheid om direct, middels een APK-bestand, de nieuwe versie van de applicatie zelf te kunnen proberen. Wanneer de originele Google APK-file beschikbaar is van de desbetreffende applicatie zullen we die altijd delen, zodat jij gelijk kan spelen met de nieuwe app, voordat de update in de Play Store beschikbaar is.

Bron: GIGA Android

Lees ook

Reageer op dit artikel