Gratis smartphone bij abonnement wordt lening

Een gratis smartphone bij aanschaf van een abonnement kun je voortaan zien als lening. Dat maakte Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, bekend in een brief aan de Tweede kamer.

Lening

Concreet houdt de wijziging in dat telecomproviders een inkomenstoets moeten uitvoeren wanneer er een krediet boven de 250 euro wordt verstrekt. Het gaat hierbij dan vooral om de gratis en high-end smartphones met een bijbetaling. De maatregel is bedoeld om consumenten te beschermen tegen een te dure smartphone of abonnement.

“Marktpartijen zouden ervoor kunnen kiezen geen kredieten te verschaffen boven de €250,- (en zouden, zo nodig, bij de verkoop van een telefoon een aanbetaling kunnen vragen, zodat dit bedrag niet wordt overschreden)”. Zo schrijft Dijsselbloem in de brief aan de kamer. Het kan dus zijn dat je voortaan vooraf een hoger bedrag moet betalen, dit voorkomt dan een inkomenstoets.

Ook moeten winkels en telecomproviders bij hun abonnementen en smartphones gaan vermelden wanneer er sprake is van een lening. Inclusief de bekende waarschuwing: “Let op, geld lenen kost geld”.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook

Reageer op dit artikel