Groot lek in WhatsApp maakt afluisteren van smartphones mogelijk

Er is een groot lek gevonden in WhatsApp voor Android en iOS. Zonder dat gebruikers het door hadden, konden smartphones worden afgeluisterd. Dit zou gebeuren middels een kwetsbaarheid in de belfunctie van WhatsApp.

Lek in WhatsApp

In de belfunctie van WhatsApp zou een kwetsbaarheid zitten die kwaadwillenden de mogelijkheid geeft om smartphones af te luisteren. Dit gebeurde middels de installatie van spionagesoftware, zo meldt de Financial Times. Volgens deze bron zit een Israëlisch bedrijf achter de spionagesoftware, waarbij dat ook verkocht wordt aan overheden. De kwetsbaarheid in WhatsApp zou ook gebruikt zijn voor het afluisteren van een mensenrechtenadvocaat.

Veel details ontbreken nog. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel gebruikers uiteindelijk geïnfecteerd zijn door het lek. Zeker is wel dat de spionage via WhatsApp belfunctie zich kon verspreiden, ook al werd er door de gebruiker niet opgenomen. Vervolgens konden kwaadwillenden op deze manier de smartphone bespioneren.

WhatsApp heeft het lek begin mei ontdekt. Sinds gisteren staat er een fix klaar, als update via de Google Play Store. Hiermee wordt de kwetsbaarheid gedicht. Het is daarom ook aan te raden zo snel mogelijk deze update te installeren.sapp

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel