Kabinet wil smartphone verbod voor fietsers gaan realiseren

De minister van Infrastructuur en Milieu werkt aan een verbod voor smartphonegebruik op de fiets. Het handsfree bellen op de fiets blijft wel toegestaan maar het sturen van appjes wordt strafbaar.

Smartphon verbod op de fiets

Afgelopen mei liet de Minister Schultz van Haegen al onderzoeken of een verbod op het gebruik van smartphones op de fiets haalbaar zou zijn. Bij ongeveer 20% van de ongevallen onder jongeren zou het mobieltje een rol gespeeld hebben. Het onderzoek laat zien dat het bedienen van een smartphone gevaarlijk is als er veel interactie met het scherm nodig is.

Eerder werd al geprobeerd om jongeren te weerhouden van het gebruiken van de smartphone op de fiets door speciale lessen op school. Ook werden jongeren aangespoord om de fietsmodus-app te gebruiken. Volgens de minister zouden deze methoden niet het juiste effect hebben en gaat daarom over op een verbod.

Een verbod op smartphonegebruik op de fiets komt snel dichterbij, naast het vasthouden worden ook speciale houders op het stuur strafbaar. Daardoor is het in de toekomst niet meer mogelijk om je smartphone als kaart of fietscomputer te gebruiken. Wat de hoogte van de boete gaat worden is nog niet vastgesteld.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel