KPN gaat in zee met ‘omstreden’ Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Huawei mag voor KPN het 5G-netwerk aanleggen voor KPN. De telecomprovider heeft dit vanmorgen bekend gemaakt. Hiermee is KPN de eerste provider die hierover meer informatie deelt.

KPN 5G van Huawei

Telecomprovider KPN heeft bekend gemaakt dat Huawei het netwerk aan mag leggen voor 5G. Verschillende providers zijn nu aan het kijken welke partij het netwerk aan mag leggen, en Huawei is samen met nog enkele andere spelers een grote kanshebber. Echter ligt Huawei onder vuur. Volgens de VS zou de fabrikant spioneren, in opdracht van de Chinese overheid. Echter is dit nog nooit bewezen.

KPN laat weten dat Huawei verantwoordelijk is voor de aanleg van het basisnetwerk. Huawei gaat het mobiele radio- en antenne-netwerk regelen voor KPN, en gaat de voorbereidende werkzaamheden voor modernisering starten. Het zogenoemde core-netwerk zal niet door Huawei gedaan worden; maar door een niet nader genoemde westerse leverancier. Naar verwachting zal dat Ericsson of Nokia zijn. Dit vanuit security-oogpunt, zo stelt de provider.

Het gaat voor nu om een voorlopige overeenkomst. In het persbericht laat KPN weten dat deze voorlopige overeenkomst aangepast dan wel teruggedraaid zou kunnen worden. Dit is afhankelijk van het toekomstige Nederlandse overheidsbeleid. De overheid is nog aan het steggelen omtrent de aanleg van 5G-netwerk. De twijfels van de Verenigde Staten zijn dan weliswaar niet bewezen, het houdt de landen wel bezig.

Andere providers hebben nog geen keuze gemaakt in welk bedrijf het 5G-netwerk mag aanleggen. De Tweede Kamer zou de wens hebben dat een andere partij dan Huawei het 5G-netwerk zou aanleggen.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel