Pas op voor malafide, neppe WhatsApp apps in Play Store

In de Google Play Store verschijnen met regelmaat dubieuze klonen van populaire apps. WhatsApp is hier een voorbeeld van en Google heeft nu stappen genomen. Echter blijft het oppassen want de zogenoemde neppe apps zijn nog steeds in omloop.

Neppe WhatsApp apps

WhatsApp is de populaire chat-applicatie die je natuurlijk uit de Play Store kunt downloaden. Sinds jaar en dag krijg je al tal van andere apps te zien in het lijstje als je in de Play Store zoekt naar ‘WhatsApp’. In de afgelopen tijd heeft één andere karakter in de naam van een ontwikkelaar ervoor gezorgd dat meer dan een miljoen Android-gebruikers een fake app hebben gedownload.

WhatsApp Inc

WhatsApp Inc.

De ontwikkelaar van de nep-app gebruikte de ontwikkelaarsnaam WhatsApp Inc., dezelfde naam als WhatsApp zelf. Echter is er creatief omgegaan met het tekstveld en de zogenaamde Unicode waardoor hij de beveiliging van Google kon omzeilen. De app kreeg de naam ‘Update WhatsApp Messenger’ en leek op die manier ook echt van WhatsApp afkomstig.

In dit geval was de applicatie geen chat-app maar een app die vol stond met reclame en dus voor geld zorgt voor de ontwikkelaar. Echter kunnen de gevolgen nog veel verder gaan. Zo kan een applicatie ook zonder dat je het (direct) doorhebt toegang krijgen tot de gegevens op je smartphone en zo berichten inzien, foto’s bekijken en mogelijk je zelfs bespioneren via de camera en microfoon.

WhatsApp nep apps

Pas op met downloaden

Een zoektochtje door de Play Store laat zien dat dit probleem niet op zichzelf staat. Ontwikkelaarsnamen zoals WhatsApp Inc. worden afgewisseld met spaties, andere karakters en dergelijke en de punt wordt vervangen door een komma in WhatsApp Inc,. De beoordelingen hierbij zijn uiteraard nep en ook de applicatie kan beter niet geïnstalleerd worden. Google heeft actie ondernomen en enkele apps verwijderd, maar het blijft een kat-en-muis spel. Let dus goed op wat je installeert. Goed om te weten is dat WhatsApp zelf twee eigen apps uit heeft gebracht; de originele chat-app en WhatsApp Wallpaper.

Je kunt Google helpen met het opsporen van de neppe, misleidende apps door in de Play Store de app als ongepast te markeren.

Laat ook je vrienden niet in deze misleiding trappen! Deel dit bericht via onderstaande buttons via social media.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel