NS Reisplanner app gaat ‘Zitplaatszoeker’ uitbreiden naar meer trajecten

De Nederlandse Spoorwegen doen sinds enige tijd een proef met de Zitplaatszoeker. Deze functie in de NS Reisplanner app kan aangeven waar in de trein je nog mogelijk een zitplaats kunt vinden. De functie wordt nu verder uitgebreid op meer trajecten.

Meer trajecten in zitplaatszoeker

Vorig jaar april kwam de NS met de zitplaatszoeker in de reisplanner-applicatie. De functie werd gelanceerd, om mensen te wijzen op vrije zitplaatsen in de trein. Bij 30 procent van degenen die staan in een trein, zou nog een zitplaats gevonden kunnen worden. De proef is nu alleen beperkt op het traject tussen Arnhem en Den Bosch. Dat wordt nu verder uitgebreid. De resultaten van de proef waren volgens de NS betrouwbaar.

NS app zitplaatszoeker

De zitplaatszoeker werkt door middel van sensoren die in het spoor zitten. Deze meten het gewicht van de trein. Hoewel deze oorspronkelijk voor goederentreinen gebruikt worden, werken deze nu dus ook voor deze functionaliteit voor reizigers. De sensoren liggen nog niet overal, maar dat moet gaan veranderen. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met de verschillende treintypes die rond rijden in Nederland.

NS laat weten dat de zitplaatszoeker uitgebreid wordt op trajecten van en naar Utrecht en hij komt beschikbaar op verschillende trajecten in Noord-Holland. Volgend jaar zal de zitplaatszoeker landelijke dekking hebben, zo is de planning. De zitplaatszoeker is te herkennen aan een gestreepte kleur onder het voertuig. Een groene kleur geeft bijvoorbeeld aan dat hier nog zitplaatsen vrij zullen zijn.

NS
NS
Prijs: Gratis
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel