OnePlus vervalst scores in benchmarks: toestellen zijn op papier sneller

Vooral de liefhebbers van technische details en cijfertjes wachten bij (nieuwe) smartphones met smart op de gegevens uit benchmarks. Hieruit kan opgemaakt worden hoe snel een toestel is. Nu blijkt dat fabrikant OnePlus de benchmarkscores bewust weet te manipuleren. Enkele jaren geleden deden verschillende andere fabrikanten dit ook al.

OnePlus in benchmarks

OnePlus manipuleert de scores die behaald worden in snelheidstesten in benchmarks. In ieder geval bij de OnePlus 3 en de OnePlus 3T worden de behaalde scores vervalst. Dit kan worden geconcludeerd na onderzoek door XDA. De vervalsing zorgt ervoor dat de benchmark-apps een veel hogere snelheid hebben gemeten dan werkelijk het geval is. Bij het opstarten van verschillende benchmark-apps wordt namelijk de processor overklokt, zo is ingesteld in de software. XDA heeft de naam in de code van de app aangepast voor de benchmarks, waarbij het toestel niet meer detecteerde dat het om een benchmark-app ging.

In ieder geval bij de benchmarks van AnTuTu en Geekbench zijn de gegevens vervalst van de OnePlus 3T. De extra kracht die gemeten wordt door het overklokken, wordt verder nergens voor gebruikt. Overklokken is in de praktijk verder ongunstig voor de accuduur en de warmteproductie van de smartphone.

Volgens XDA zouden andere fabrikanten zoals HTC, Xiaomi, Huawei, Sony, Google en Honor geen invloed uitoefenen op de scores. Deze fabrikanten zijn namelijk ook aan een test onderworpen. In het verleden kwamen deze wel in opspraak, maar beloofden daarna hier geen gebruik meer van te maken. OnePlus heeft nu ook laten weten dat het in de toekomst niet meer het mechanisme zal gebruiken om bij bepaalde apps de processor ‘harder’ te laten lopen.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel