OnePlus verzamelt grote hoeveelheden data van gebruikers

Een software ontwikkelaar heeft ontdekt dat OnePlus grote hoeveelheden data verzamelt en verstuurt naar een server van OnePlus. Naast het bijhouden van wanneer de smartphone crasht stuurt een stukje software nog allerlei andere informatie terug waarmee een gebruiker geïdentificeerd kan worden.

Meer dan alleen crashdata

Het verzamelen van data over het gebruik van een applicatie kunnen heel nuttig zijn om de ervaring voor gebruikers te verbeteren. Toch kun je ook te ver gaan in het verzamelen van gegevens over je gebruikers. In een blog laat software engineer Christopher Moore zien dat OnePlus op grote schaal gegevens ontvangt van gebruikers. Door het afluisteren van het internetverkeer op zijn OnePlus 2 kon hij zien dat er veelvuldig verbinding werd gemaakt met open.oneplus.net.

OnePlus 3

Die server ontvangt van gebruikers informatie over wanneer de telefoon plotseling is herstart. Ook worden er gegevens gestuurd zoals wanneer de telefoon is aangezet, in stand-by is geplaatst en wanneer je de telefoon ontgrendeld. Sommige datapakketjes naar de OnePlus server bevatten ook het IMEI nummer, telefoonnummer van de simkaart, MAC-adressen en netwerknamen van WiFi en 4G. Ook ziet OnePlus wanneer je welke app gebruikt.

Via het instellingen paneel van Android onder het menu Geavanceerd kun je jezelf afmelden voor het User Experience programma, hiermee zou volgens OnePlus het verzamelen van informatie moeten stoppen. Wil je de software helemaal verwijderen dan moet je je OnePlus telefoon met USB verbinden aan je computer. Via ADB kun je rechtstreeks op de telefoon dan het volgende commando uitvoeren ‘pm uninstall -k –user 0 net.oneplus.odm’. Voor deze methode is geen root toegang benodigd maar het verwijderen kan wel impact hebben op de werking van andere OnePlus apps.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel