Opensignal onderzoek maart 2019: dit is de beste 4G-provider in Nederland

Opensignal is geen onbekende naam op het gebied van onderzoeken van netwerken in binnen- en buitenland. Met een nieuw 4G-onderzoek 2019 wil het laten zien welke provider in Nederland het het verste heeft geschopt.

Opensignal onderzoek 2019

Opensignal heeft onderzoek gedaan naar de 4G-netwerken in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat we in Nederland nog steeds tot één van de beste landen horen in Europa, met het mobiele netwerk. Het onderzoek in Nederland is gedaan onder een dikke 103 duizend apparaten, ruim 396 miljoen metingen en in de periode van 1 november 2018 tot en met januari 2019.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de providers allemaal hun verbeteringen hebben doorgevoerd voor de downloadsnelheid. Eén provider bereikt de snelheid van 50 Mbps. Nederland kent vier netwerken op dit moment; Tele2, Vodafone, KPN en T-Mobile. Later dit jaar zullen T-Mobile en Tele2 verder gaan onder de vlag van T-Mobile en blijven er dus drie netwerken over.

4G beschikbaarheid

Als we kijken naar de beschikbaarheid van 4G, ofwel de landelijke dekking, dan wint Tele2 met een percentage van 95,2. Vodafone staat tweede met 94,1 procent; deze rode provider heeft ten opzichte van de vorige meting de dekking met 1 procent verhoogd. Hieronder vind je de grafiek met beschikbaarheid. Opensignal benadrukt dat een score van boven de 95 procent uitzonderlijk is.

Opensignal - 4G dekking

© Opensignal Inc.

Video-streaming

Het streamen van video gaat bij geen enkele provider slecht. Alle vier de providers vallen onder de conclusie ‘Very good’. Er zijn enkele verschillen. T-Mobile en Vodafone scoren met een puntenaantal van 73,1 een gedeelde eerste plaats. KPN scoort 70,2, Tele2 66,1.

Opensignal - videostreaming

Downloadsnelheid

De downloadsnelheid is belangrijk. Het geeft aan hoe snel een pagina op je device geladen is. T-Mobile won hiermee eerdere testen al en steekt er opnieuw met kop en schouder bovenuit. Het passeert de (magische) 50 Mbps grens; een score van 50,1 Mbps. Vodafone scoort 38,9 Mbps gemiddeld, Tele2 zit op 38,6 Mbps en KPN scoort 37,5 Mbps. T-Mobile noteert met deze snelheid één van de hoogste snelheden die ooit op een nationaal LTE-netwerk zijn gemeten, zo meldt Opensignal.

Opensignal - downloadsnelheid

Uploadsnelheid

Het uploaden van een video, afbeelding of andere bestand kan het beste via het netwerk van T-Mobile gedaan worden; deze scoort een plek met een snelheidsgemiddelde van 15,0 Mbps. Vodafone en KPN zitten rond de 12,0 Mbps en Tele2 scoort 9,9 Mbps.

Opensignal - uploadsnelheid

Latency

De latency geeft de vertraging aan tussen de dataoverdracht. Hoe lager het cijfer, hoe beter. Tele2 staat onderaan met een latency van 44,7 ms, gevolgd door KPN (39,3) en Vodafone (38,3). T-Mobile staat hier wederom bovenaan met een score van 34,4 ms.

Opensignal - latency

Wat is de beste provider?

Het onderzoek van Opensignal laat zien dat over het algemeen de providers erg naar elkaar toe zijn gegroeid in Nederland. De netwerken scoren alle vier erg goed in vergelijking met providers in andere landen. T-Mobile lijkt wederom de winnaar te zijn en zal naar verwachting het netwerk nog verder verbeteren als het Tele2 definitief heeft ingelijfd.

Opensignal - maart 2019

Lees ook

Reageer op dit artikel